Musea

Hunebedcentrum (Borger)
Begin je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over de ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden.
Je hebt gekozen voor het thema 'Ijzige tijden'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!
Thema Ijzige tijden
Begin je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over de ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden.
Wil je meer weten over de ijstijden en prehistorie? Begin dan je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. In de expositie ontdek je het unieke verhaal van het Hondsruggebied. Vier ‘ruggen’ trekken kilometerslange rechte lijnen door het Drentse landschap. Je ontdekt hoe ijs en smeltwater de Hondsrug vormden. Hoe poolwinden het gebied in een ijskoude woestijn veranderden. Hoe later het veen tegen de Hondsrug omhoog groeide en het Hunzedal vulde.
Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug brengt je naar de prehistorie. Naar de tijd waarin de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten, die we hunebedden noemen. De restanten hiervan vind je nog steeds in het Drentse landschap. Er staan er nog 54. Het grootste hunebed staat direct naast het Hunebedcentrum.
De expositie in het Hunebedcentrum laat je ervaren hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. Zij verwelkomen je en leiden je rond door hun wereld. Ze tonen je hun dagelijks leven, nemen je mee naar hun eenvoudige boerenhuizen en naar het woeste land rondom hun akkers, waarin wolven, oerossen en beren leven. Via film, multimediaproducties, een reconstructie van een hunebed, landschapsmaquettes, een offermoeras en nog veel meer waan je je terug in de tijd van de hunebedbouwers, 5500 jaar geleden.
Ook in het Oertijdpark kom je in aanraking met de prehistorie. In ons prehistorisch dorp kun je ervaren hoe onze voorouders hebben geleefd. Er staan drie boerderijen uit de prehistorie, namelijk uit de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. Je ontdekt wat de sporen van de oudste bewoners van het Hondsruggebied ons vertellen. Hoe leefden deze mensen? Wat waren hun gewoontes en uitdagingen?
Bij het Hunebedcentrum vind je ook de grootste keientuin van Nederland. Hier liggen heel veel voorbeelden van keien die hier in de Saale ijstijd als zwerfstenen door het landijs naartoe zijn getransporteerd. Bordjes geven uitleg over de herkomst en aard van de verschillende stenen.
Bij het Hunebedcentrum bevindt zich ook het bezoekerscentrum met expositie van Geopark De Hondsrug. Hier wordt aan de hand van een uitgebreide tentoonstelling en een augmented-reality voorstelling uitleg gegeven over het ontstaan en de geschiedenis van de Hondsrug.
In het Geopark bezoekerscentrum kun je ook enkele bijzondere verzamelingen zien, onder andere van barnsteen en fossielen van de Hondsrug.
Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen van 11:00 tot 17:00 uur
Gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari
Incidenteel: avondopenstellingen (raadpleeg de website)
De Geopark-expositie is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Hunebedcentrum. Wie een kaartje voor het Hunebedcentrum koopt, kan gratis de Geopark-expositie bezoeken.
De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied.
In het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied. Deze expositie is de opmaat naar de expeditie Water, en gaat over ijs en smeltwater, kwelwater en drinkwater. Over meren, moerassen en beken die verdwenen en weer teruggekomen zijn.
IJs en water vormden in de ijstijden het Hondsruggebied. Nog steeds is water hier van levensbelang. We hebben kwalitatief goed water nodig, en voldoende water, zodat de natuur niet verdroogt. Als er een keer te veel water is, wordt het opgeslagen. In het Hondsruggebied is ruimte vrijgemaakt om miljoenen kubieke meters water tijdelijk te kunnen bergen. Grondwater uit de Hondsrug voedt de bijzondere flora in de beekdalen. Water dat diep in de Hondsrug door het zand gefilterd werd, levert drinkwater aan honderdduizenden mensen.
De Expeditiegids Water brengt je naar diverse bijzondere plekken in het Hondsruggebied. Bij de meeste van deze ‘hotspots’ kun je met behulp van de gids een wandeling maken om de omgeving goed te leren kennen. De expeditiepoort in het Waterpark de Bloemert vertelt je wat je bij de hotspots kunt ervaren.
Dagelijks tijdens kantooruren
De Hortus Botanicus Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Hier vind je veel bijzondere tuinen met elk een eigen karakter en sfeer, zoals een Keltische tuin en een Chinese tuin.
De Hortus Botanicus Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Hier vind je veel bijzondere tuinen met elk een eigen karakter en sfeer, zoals een Keltische tuin en een Chinese tuin. De tuinen vormen regelmatig het decor voor diverse festivals, workshops en beeldenexposities.
De Hortus maakt sinds 2016 deel uit van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De nieuwste tuin is de Hondsrugtuin. Landschapsarchitect Jan Maas liet zich voor zijn ontwerp van de Hondsrugtuin inspireren door de Hondsrug. Met deze nieuwe tuin wil de Hortus Haren bezoekers laten ervaren hoe boeiend en uniek het landschap van de Hondsrug is.
Midden in de botanische tuin liggen twee horecagelegenheden, De Plantage en Chinees Theehuis Het kreunen van de draak. Zo gevarieerd als de tuinen zijn, zo divers is ook het aanbod op culinair gebied. De Hortus is dus een goede plaats voor een tussenstop, voor of na een bezoek aan een andere attractie binnen het Geopark.
November t/m februari dagelijks van 11:00 tot 16:00 uur
Maart t/m oktober dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur
De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.
De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.
Bij de ingang van het museum vind je een expositie van De Hondsrug UNESCO Global Geopark over het veen, de turf en de mensen van het veen. Je kunt er rondkijken zonder een kaartje voor het museum te kopen. In het Veenpark beleef je hoe de mensen in Drenthe vroeger in het veen woonden en werkten. Nergens anders in Drenthe is het leven in de veenkoloniën zo dichtbij als hier. Bijvoorbeeld in de kleine huizen van de pioniers van 150 jaar geleden.
Kom eens kijken hoe de eerste kolonisten in de negentiende eeuw leefden in het plaggenhuttendorp ’t Aole Compas. Loop de huizen in de veenkolonie Bargermond binnen. Rijd mee met het treintje naar het hoogveen van het natuurgebied Berkenrode en het turfland.
In het begin werden de doden op het kleine kerkhof in het hoogveen begraven. Dit kerkhofje bestaat nog en wordt liefdevol onderhouden. Naast het kerkhof staat het mooie oude lijkenhuisje, nu ingericht als een museumpje dat de ontginning van deze streek en het dorp illustreert en vertelt over de begrafenissen op het oude kerkhof.
Dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur
Van 17 juli t/m 27 augustus tot 18:00 uur
Maak een wereldexpeditie in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied. Als ontdekkingsreiziger ontdek je nieuwe werelden, sta je oog in oog met wilde […]
Maak een wereldexpeditie in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied. Als echte ontdekkingsreiziger ontdek je nieuwe werelden, sta je oog in oog met wilde dieren en beleef je spannende avonturen.
Jungola
De trektocht door de jungle start in een overwoekerde tempelruïne waar honderden vlinders vrij rondvliegen. Je wordt tijdens de jungletocht meegenomen in het verhaal van Jim: een vogelaar die met zijn vliegtuig is neergestort. Ontdek per boot de Rimbula River met zijn stroomversnellingen, volg jungle trails en steek in een mand de rivier over langs zwemmende olifanten.
Serenga
De wereld van de savanne is heet en droog. Je begint in het Zonnepaleis en brengt een bezoek aan een Dogondorp, waar vlakbij een grote groep nijlpaarden leeft. Je mag ook mee op een trucksafari over de savanne.
NIEUW: Tweestryd, een mijn met een missie!
Waaghalzen, snelheidsduivels en avonturiers opgelet: nog éven en je kunt je klaarmaken voor een sensationele rit door de oude mijn in Serenga! Stap samen met je vrienden, je opa, je moeder of je broertje in één van de twee mijnkarren en laat jezelf naar een duizelingwekkende hoogte van 20 meter brengen. Scheer rakelings langs elkaar heen in een bloedstollende race. Gewonnen? Geweldig: je hebt geld verdiend voor een goed doel!
Nortica
In het poolgebied ga je mee op expeditie onder het 3 meter dikke pakijs met een speciaal onderzoeksvoertuig en beleef je een spectaculaire 4D/ride in de Arctic 1. Je ontmoet onder andere ijsberen, pinguïns en pelsrobben. Hier zie je het poolgebied in al zijn facetten.
Langs het beekdal van de Drentsche Aa liggen hier en daar oude zandduinen. Het hoogste duin vind je bij het dorp Schipborg: de Kymmelsberg. Vanaf de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa.
Aan de rand van het beekdal van de Drentsche Aa liggen op sommige plaatsen zandduinen. Het hoogste duin vind je bij het dorp Schipborg: de Kymmelsberg. Bovenop de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa zoals die hier door het landschap kronkelt.
Tijdens de Saale-ijstijd woelde een rivier van ijs in het Hondsruggebied om tot lange ruggen en dalen. Aan het eind van die ijstijd sleep het smeltwater tussen de ruggen onder andere het stroomdal van de Drentsche Aa uit, waar je nu staat. Wat ijs en water achterlieten, was een ruig landschap met hoogteverschillen van tientallen meters. Duizenden jaren later tijdens de Weichsel-ijstijd joeg de wind onvoorstelbare hoeveelheden zand over de vlaktes. De laag dekzand streek de grootste plooien in het landschap glad. Aan de rand van het beekdal blies de wind het zand op tot hoge rivierduinen, zoals de Kymmelsberg.
De Steenmannetjesfietsroute met Bello de koe begint bij de Kymmelsberg, een korte fietsroute langs de mooiste plekjes in de directe omgeving.
Vanaf de parkeerplaats bij de Kymmelsberg is het een korte wandeling naar het Strubben-Kniphorstbos, het archeologisch reservaat.
Coördinaten: 53°04’04.7″N 6°40’11.7″E
Het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het heideveld Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: het glimmende witte zand uit de Elster-ijstijd; zwerfkeien uit de Saale-ijstijd en een aantal pingoruïnes.
Het uitgestrekte heideveld van het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: het glimmende witte zand uit de Elster-ijstijd, zwerfkeien en grind – door het ijs van de Saale-ijstijd deze kant op gebracht en een aantal pingoruïnes – ofwel de restanten van ijsheuvels – uit de Weichsel-ijstijd…
Opvallend is het keizand dat op sommige plaatsen aan het oppervlak ligt. Het is een keiharde ‘vloer’ van leem waarin vuursteentjes, grind en keitjes vastgemetseld lijken te zitten. Deze laag bleef achter toen het ijs aan het einde van de Saale-ijstijd gesmolten was, en de wind het bovenliggende dekzand uit de Weichsel-ijstijd had weggeblazen. Tevens vind je op het Ballooërveld enkele pingoruïnes. In de laatste ijstijd waren dat hoge ‘ijsheuvels’. Toen het ijs gesmolten was, lieten de pingo’s diepe kraters in het veld achter. Later bleef er water in staan en groeiden de pingoruïnes vol veen.
Vóór er zich mensen op de plek van de huidige dorpen Balloo en Rolde vestigden, stonden er huizen op het Ballooërveld, lagen er akkers en werden hier doden ter aarde besteld. Verspreid over het Ballooërveld liggen tientallen grafheuvels. In de grafheuvels in het zuidwesten van het veld rond de Mandenberg zijn veel opgravingen gedaan. Archeologen trokken de conclusie dat er in de prehistorie maar liefst zo’n 3000 jaar lang onafgebroken mensen begraven werden.
Duidelijk zichtbaar lopen over het Ballooërveld – van het Gasterensche Diep naar Rolde – bundels van oude sporen van de karren die in vroegere eeuwen over het veld trokken. De kerktoren van Rolde in de verte vormde destijds een baken in een eindeloze zee van heide.
Tijdens de tweede wereldoorlog zijn op het Balloerveld veel defensieve structuren aangelegd in het kader van de ‘Frieslandriegel’. Deze sporen zijn heel goed bewaard, en zo vind je aan de westkant van het veld nog de tankgracht en in de noordwesthoek een unieke loopgraaf. Na de oorlog werd het Balloërveld een militair oefenterrein en dit heeft er voor gezorgd dat het hele veld zo goed bewaard is gebleven.
Het Ballooërveld ligt tussen de beekdalen van het Loonerdiep en het Gastersche Diep. Het is het grootste heideveld van Noord-Drenthe. Ten noorden van het veld komen beide beekjes samen in het Oudemolensche Diep. Het Ballooërveld is een unieke plek in het stroomdal van de Drentsche Aa. De hogere delen van het veld zijn zo zanderig en droog, dat alleen de struikheide zich er thuis voelt. De kans is groot dat je hier de herderin met de schaapskudde tegen zult komen. Aan de randen loopt het veld sterk af en verzamelt het water zich op de laagste plekken. In het Drents heten dit ‘stroeten’. Hier vandaan stromen waterloopjes het beekdal in, zoals het Smalbroekenloopje aan de westrand van het veld en de Slokkert aan de oostkant.
Coördinaten infobord: 53°01’33.0″N 6°39’02.2″E
Het Hondsruggebied rondom Exloo is rijk aan overblijfselen uit de ijstijden. Bij het Hunzebos zie je een mooi voorbeeld van een droogdal, ontstaan in de laatste ijstijd, toen de ondergrond permanent bevroren was. Er zijn twee […]
Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Het glaciale Hondsruglandschap is er nog grotendeels onaangetast aanwezig en is rijk aan overblijfselen uit de ijstijden, maar ook een hunebed en prachtige grafheuvels. Hier vind je het Hunzebos en Leewal, een raadselachtige steile wal die door het landschap kronkelt.
De rijke geschiedenis van dit gebied kun je op een bijzondere manier beleven, met de Tijdreisroute Leewal en het Sabeltandtijgerspoor. De eerste is een wandeling van 7,5 kilometer voor volwassenen, de tweede een speelroute voor kinderen van ongeveer 2 kilometer door het sprookjesachtige Hunzebos. Voor beide routes is een app ontwikkeld waarmee je nog meer beleeft, met virtual en augmented reality, 360gradenfilmpjes en games. Klik op de linkjes voor uitgebreide informatie hierover.
In de laatste ijstijd, het Weichselien, was het in het Hondsruggebied hartje zomer niet meer dan een paar graden boven nul en bleef de grond permanent bevroren. Sneeuwsmeltwater kon dan korte, diepe dalen uitslijten in de flank van de Hondsrug. Bij het Hunzebos bij Exloo kun je daar een mooi voorbeeld van zien. Geologen noemen het een droogdal.
Tussen het Molenveld en de Westeresch van Exloo ligt de Leewal. Deze langgerekte en grillige rug bestaat voornamelijk uit zandige afzettingen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de Leewal bestaat uit een aaneenschakeling van paraboolduinen die zijn ontstaan door uitwaaing van zand uit het naastgelegen Molenveld. Wanneer dit gebeurde is nog niet helemaal duidelijk. Dit was waarschijnlijk het gevolg van overbegrazing van de nabijgelegen heidevelden.
De droogdalen ontstonden in de Weichsel ijstijd, toen de ondergrond permanent was bevroren. ’s Zomers smolt de sneeuw en begon het bovenste laagje van de bodem te ontdooien. Het smeltwater spoelde de ontdooide grond van de Hondsrug naar beneden. Jaar in jaar uit herhaalde dit proces zich. De dalen werden steeds breder en dieper. Na de ijstijd verdween de vorst uit de bodem en kon het regenwater in de bodem wegzakken en kwam het dal droog te liggen. Vandaar de naam ‘droogdal’.
Bij het zwembad De Leewal beginnen twee interessante routes:
Coördinaten: 52°52’12.3″N 6°51’31.5″E
Het voormalige militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.
Het heuvelachtige gebied van de Appelbergen moet wel een van de mooiste plekjes van de Hondsrug zijn. Het voormalige militair oefenterrein ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het eerste stukje van de naam spreek je uit als Appèl (volgens de Groningers). Het herinnert nog steeds aan het militaire gebruik, want dit was de plek waar de troepen zich verzamelden voor de oefeningen in het veld. Het gebiedje rond de Appelbergen heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.
Sinds mensenheugenis voert de route van Coevorden naar Groningen door het gebied. Nog steeds zijn de oude karrensporen herkenbaar als diepe geulen over het veld. Die drukte zorgde er destijds voor dat de heidebodem stuk gereden werd en er zandverstuivingen ontstonden. En daarmee is het tweede deel van de naam Appelbergen meteen verklaard…
In de Appelbergen zijn op allerlei plekken sporen van de laatste ijstijd te herkennen. Zo ontstonden er pingoruïnes op de plaatsen waar in die Weichsel-ijstijd grote ijskoepels hebben gelegen. Ze zijn te herkennen als ronde veentjes in de hei. Het zand dat in de zandverstuivingen aan de oppervlakte ligt, is dekzand die poolwinden hier in de Weichsel-ijstijd hebben afgezet op de destijds kale flanken van de Hondsrug.
Vanaf het theehuis/paviljoen De Appelbergen kun je verschillende mooie wandelingen maken door het glooiende terrein. De wandelingen zijn gemarkeerd met paaltjes of bordjes, of je volgt de instructies van de app. Zie bijvoorbeeld:
Coördinaten: 53°08’12.0″N 6°38’22.6″E
Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen in een zogenaamd doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van de Saale ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen sneed.
Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen. Het gebied is het resultaat van een bijzonder verschijnsel uit de voorlaatste ijstijd, de Saale-ijstijd. Geologen noemen het een doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van die ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen liep. Zo ontstond de laagte van de Besloten Venen, die een verbinding vormde tussen de beekdalen van Drentsche Aa en Hunze.
Na de laatste ijstijd heeft de Drentsche Aa een tijdlang rechtstreeks op de Hunze afgewaterd. Geologen vonden het bewijs hiervan in de vorm van een zogeheten spoelzandwaaier in het Hunzedal die nu deels op de bodem van het Zuidlaardermeer ligt. Zoals de naam Besloten Venen al doet vermoeden, groeide deze verbinding op een gegeven moment dicht met veen en hernam de Drentsche Aa haar oude loop langs de westflank van de Hondsrug naar het noorden.
In 2015 is in de Besloten Venen een natuurontwikkelingsproject van start gegaan om water van de Drentsche Aa het gebied weer binnen te brengen. Er zullen overstromingsgebieden ontstaan waar bevers en otters zich prima thuis gaan voelen. Het uitzicht vanaf het bruggetje is overweldigend.
Verkeer van en naar de stad Groningen moest bij Glimmen de Besloten Venen passeren. Daarom was deze passage van groot strategisch belang. In de middeleeuwen zijn hier verschillende veldslagen geleverd en versterkingen opgericht. Sporen van een van deze versterkingen, de Blankeweer, zijn in het landschap nog vaag te herkennen.
Met een kleine omweg kan je dit punt bereiken vanaf de wandeling door het Noordlaarderbos of vanaf de Pollselaan.
Coördinaten bruggetje: 53°07’13.1″N 6°38’06.6″E
Informatiebord: 53°07’12.8″N 6°38’17.4″E
Tussen de dorpen Ees en Buinen ligt het voormalige Buinerveld, nu één groot bos. Op allerlei plekken in het bos vind je ronde veentjes of gletsjerkuilen, die ontstaan zijn in de Weichsel-ijstijd.
Tussen de dorpen Ees en Buinen ligt het voormalige Buinerveld. Sinds de ontginningen van de vorige eeuw is bijna het hele gebied in één groot bos veranderd. Op allerlei plekken in het bos vind je diepe die ontstaan moeten zijn in de Weichsel-ijstijd. Net ten oosten van het recreatiepark ‘Land van Bartje’ bevindt zich een opvallende concentratie van deze droge gletsjerkuilen.
Op tal van plekken in het gebied kwam grondwater omhoog aan het eind van de Weichsel ijstijd (22.000 jaar geleden). Zodra het de oppervlakte bereikte, bevroor het. Maar het water bleef komen en het bevroren water groeide aan tot een hoge ijsheuvel, ofwel een pingo. Toen het ijs gesmolten was, bleef een diepe krater achter die vol met water liep. Later groeide zo’n pingoruïne vol met veen. Tenzij de bodem uit grof zand bestond, want dan bleef er geen water in de kuil staan. Zulke droge pingoruïnes worden vaak ‘gletsjerkuilen’ genoemd. Dicht bij het dorp Ees ligt op het Buinerveld één van de mooiste gletsjerkuilen.
In de bossen van het Buinerveld ligt ook het Stormbos. Het bos ligt ten oosten van de pingoruïne op het Buinerveld. Het stormbos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972. Staatsbosbeheer heeft besloten de stormschade hier niet op te ruimen, waardoor er geleidelijk aan een heel ruig bosgebied is ontstaan.
Vanaf de hotspot Buinerveld kun je verschillende mooie wandelingen maken door de bossen van het Buinerveld. Bijvoorbeeld In het spoor van de Mammoet, een wandeling van ongeveel 5 km. Langs deze route zie je veel sporen uit de ijstijden, bijvoorbeeld pingoruïnes maar ook het ruige Stormbos. De wandeling begint bij de kleine parkeerplaats achter ‘Het land van Bartje’ in Ees.
Coördinaten parkeerplaats: 52°54’52.6″N 6°49’01.3″E
Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In de beekdalen ontwikkelde zich tussen de rivieren Hunze en Eems een enorm veenmoeras, het Bourtanger Moor. Het Bargerveen is […]
Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In het stagnerende water van de beekdalen ging veenmos groeien. Het veen bleef doorgroeien en zo ontwikkelde zich tussen de rivieren Hunze en Eems een enorm veenmoeras: het Bourtangermoeras. Eens was het wel 3000 vierkante kilometer groot. Een klein deel van het Bourtangermoeras wordt beschermd als het Bargerveen en is vanwege zijn unieke status uitgeroepen tot een van de aardkundige monumenten van Drenthe.
Het veenpakket werd zo dik dat het zelfs tegen de Hondsrug omhoog begon te groeien. Hier en daar bedekte het veen de Hondsrug volledig, zo ook hier aan de rand van het Bargerveen. Onderweg zie je veel van de keien die bij de vervening onder het veen gevonden zijn. Direct ten zuiden van de parkeerplaats, aan het eind van de Laardijk, is een aantal van de mooiste zwerfstenen verzameld als een aardkundig monument met een uitkijkheuvel.
Het Bargerveen is het enige grote, levende stuk van het Bourtangermoeras dat in Nederland overgebleven is. Het is een natuurgebied van meer dan 2000 hectare met één van de laatste stukken levend hoogveen. In kleine veenmeertjes – meerstallen heten ze – groeit nog steeds het veenmos.
Veen en water hebben alles met elkaar te maken. Veen bestaat voor negentig procent uit water. Het water zorgt ervoor dat het veenmos kan groeien tot metersdikke veenpakketten. Een veengebied is allesbehalve vlak en eentonig. Je vindt er hoge veenbulten, vlakke stukken, moerassen en meertjes. Het noordelijke deel van het Bargerveen is één grote waterpartij. Een waar vogelparadijs, zoals je in de grote kijkhut met eigen ogen kunt zien.
Eens strekte het Bourtangermoeras zich uit van de Hunze tot aan de Eems en was het groter dan de provincie Drenthe. Wat er in Drenthe van overbleef, is het Bargerveen in het zuidoosten van de provincie. Met een oppervlak van 2000 hectare overigens nog steeds een natuurgebied om u tegen te zeggen.
In het Bargerveen vind je levend hoogveen en dat is een voor Nederland unieke situatie. En heel kwetsbaar! Met dammen probeert Staatsbosbeheer zoveel mogelijk het water in het Bargerveen vast te houden. Als het veen verdroogt, verdwijnen met het veenmos ook de zeldzame planten en dieren van het hoogveen. Dus is het letterlijk een kwestie van ‘pappen en nathouden’… In het Bargerveen zie je wat je elders in de natuur van het Hondsruggebied ook zo vaak ziet: dat mens en natuur elkaar hard nodig hebben!
Op de parkeerplaats Bargerveen-Noord aan de Verlengde Scheperweg beginnen drie met paaltjes uitgezette wandelingen. De kortste is 2,3 kilometer, de middelste is een rondwandeling van 6 kilometer. Vlakbij de parkeerplaats ligt een grote vogelkijkhut (een stukje het fietspad op en dan het betonweggetje linksaf). De langste route (13km) begint ook bij de parkeerplaats aan de noordkant van het Bargerveen. Hier vind je ook uitgebreide informatie over het Bargerveen. Je komt halverwege ook nog langs de grote schaapskooi in Weiteveen, een goede plek om even bij te komen. Deze wandeling kan je korter maken door stukjes af te snijden. Ook vanaf de schaapskooi kan je mooie wandelingen door het veen maken.
Coördinaten: 52°42’06.6″N 7°01’37.7″E
Parkeerplaats Laardijk, Zwartemeer
Coördinaten: 52°42’13.2″N 7°01’38.5″E
Bij de Duunsche Landen tussen Annen en Spijkerboor liggen een paar hoge zandduinen, onderdeel van een grote, cirkelvormige uitblazingskom.
Honderdtwintigduizend jaar geleden naderde de Saale-ijstijd zijn eind. Het ijs was aan het smelten. Enorme hoeveelheden water zochten zich een weg naar de laagste plek. Aan de oostkant van de Hondsrug vormde zich een brede smeltwaterrivier, de oer-Hunze zou je kunnen zeggen.
In de laatste ijstijd, de Weichsel, maakte de kou het landschap woest en ledig. Het Hunzedal stond grotendeels droog. Poolwinden joegen het zand over de vlakte. Hier aan de rand van het Hunzedal blies de wind het dekzand op sommige plaatsen op tot hoge duinen. In de naam Duunsche Landen herken je het woord ‘duin’.
Dat de wind meestal vanuit het zuidwesten waaide, is nog te zien aan de vorm van de duinen. Ze hebben de vorm van een groot hoefijzer met het open eind naar het zuidwesten. Samen vormen ze een grote uitblazingskom. Sinds kort is dit een van de aardkundige monumenten in de provincie Drenthe. Een panoramisch paneel geeft gedetailleerde informatie over het fenomeen.
Vanaf de parkeerplaats kun je een korte wandeling maken naar de Hunze. Deze wandeling gaat van de hoogten van de Duunsche Landen naar het drassige waterwingebied langs de Hunze. Je kunt hier sporen van dassen, bevers en otters vinden. Klik op het kaartje voor meer informatie.
Coördinaten: 53°03’30.6″N 6°45’53.2″E
In de oude zandgroeve bij Donderen zijn de sporen van dre ijstijden te zien.
De Steilrand bij Donderen is een overblijfsel van een kleine zandafgraving en kan gezien worden als een rijk geïllustreerd aardkundig geschiedenisboek, waarin de glaciale geschiedenis van de provincie Drenthe gedurende meer dan 400.000 jaar in de bodem is te lezen. De steilrand is in 2012 door de provincie Drenthe aangewezen als aardkundig monument.
Het aardkundig monument Donderen is een overblijfsel van een voormalige zandgroeve, gelegen aan de zuidoostelijke rand van de Zuideresch. Omdat de zandwinning plaatsvond in de relatief hooggelegen Rolderrug en deze als het ware in de rug is ingesneden, bleef een steilrand van enkele meters hoogte over, die ons een schitterend inkijkje biedt in de geologische geschiedenis en de bodemvorming van Drenthe. Te zien zijn zandlagen van de Elster, Saale en Weichsel ijstijden. Een uitgebreid informatiebord bij de ontsluiting geeft uitstekende, gedetailleerde informatie over wat er hier te zien is van de laatste drie ijstijden. De nabijgelegen hoop keistenen getuigt van de activiteit van de Saale ijsbedekking.
De steilrand is onderdeel van een wandeling of fietstocht langs een aantal cultuurhistorische en geologische bezienswaardigheden rondom het dorp Vries, ‘Vries tot op de bodem‘. Startpunt hiervan is bij de kerk van Vries.
Coördinaten: 53°05’31.6″N 6°33’41.1″E
Op de Noorderesch van het dorp Buinen heb je een fantastisch uitzicht. In het dorp noemen ze die plek de Buunerbult. Richting oosten kijk je kilometers ver de Veenkoloniën in. De andere kant op ligt de Hondsrug aan de overkant van het Voorste Diep. Hier op de Buunebult ervaar je de hoogteverschillen zoals die in de ijstijden zijn geschapen.
Ook de Buunerbult maakte vroeger deel uit van de Hondsrug. Aan het eind van de Saale-ijstijd verzamelden zich enorme hoeveelheden smeltwater aan weerszijden van de Hondsrug. Aan de westkant kwam het water zo hoog te staan dat een waterstroom door de heuvels heen kon breken. Tussen Borger en Buinen werd de Hondsrug weggespoeld. Van de woest stromende rivier van toen bleef het kleine Voorste Diep over. Verderop naar het noorden verenigt het diep zich met het Achterste Diep tot de Hunze. Hier aan de voet van de Buunerbult is het Voorste Diep vergraven tot het Kanaal Buinen-Schoonoord.
Je kunt een korte wandeling maken vanuit het oude dorp Buinen, over de es naar het topje van de Buunerbult.
Coördinaten: 52°56’10.0″N 6°49’41.0″E
Sinds 2013 kun je via het Koning Willem-Alexanderkanaal weer van Erica naar Ter Apel varen. Ten zuiden van Nieuw-Dordrecht vonden de kanaalgravers de Hondsrug op hun weg. Er moest over een afstand van een paar kilometer […]
Vroeger konden schepen overal in Zuidoost-Drenthe komen om er hun vrachtjes op te halen. Tot de vrachtauto’s die taak overnamen en de schepen deze kant niet meer op kwamen. De kanalen van Zuidoost-Drenthe begonnen dicht te groeien. Toch is er vrij recent nog een nieuw kanaal aangelegd, het Koning Willem-Alexanderkanaal.
Sinds 2013 kun je via het Koning Willem-Alexanderkanaal weer van Erica naar Ter Apel varen. Ten zuiden van Nieuw-Dordrecht vonden de kanaalgravers de Hondsrug op hun weg. Er moest over een afstand van een paar kilometer een hoogteverschil van vijf meter overwonnen worden. Bij de sluis ligt een indrukwekkende verzameling keien die bij het graven van het kanaal tevoorschijn zijn gekomen.
Halverwege de negentiende eeuw gooide de Hondsrug hier ook al roet in het eten bij het aan snee brengen van het veen. De aanwezigheid van de Hondsrug maakte dat het onmogelijk was om het veen achter Nieuw-Dordrecht op het Oranjekanaal af te wateren.
Langs het Koning Willem Alexander Kanaal zijn vier “IJstijdrustpunten” aangelegd, plekken die op een kunstzinnige manier zijn ingericht met de grote keien die tevoorschijn kwamen bij de aanleg van het kanaal. Bij ieder van deze rustpunten staat een informatiepaneel over een aspect van de ijstijden en een bankje dat tot bezinning uitnodigt. Een vijfde IJstijdrustpunt bevindt zich bij de brug over het Veenparkkanaal.
De Bargerveen IJstijdenroute (27,5 km) gaat ook langs het W.A. Kanaal (net ten noorden van de A37, tussen knooppunten 73 en 72). Langs de route staan een aantal Geopark informatieborden opgesteld die de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug, het kanaal en zijn omgeving toelichten.
Coördinaten sluis : 52°44’31.8″N 6°59’31.1″E
Coördinaten Veenparkkanaal: 52°45’33.0″N 7°00’16.5″E
In de uitgestrekte bossen tussen de dorpen Elp en Grolloo liggen allerlei grote en kleine veentjes en vennetjes die het gebied vroeger vrijwel ontoegankelijk maakten. Tegenwoordig probeert Staatsbosbeheer het Grollooërveen weer zo nat mogelijk te maken.
In de uitgestrekte bossen tussen de dorpen Elp en Grolloo liggen allerlei grote en kleine veentjes en vennetjes die het gebied vroeger vrijwel ontoegankelijk maakten. Tegenwoordig probeert Staatsbosbeheer het Grollooërveen weer net als vroeger zo nat mogelijk te maken om de natuur te herstellen. Ook zijn sommige productiebossen gekapt om de natte heide meer ruimte te geven.
Om het natuurgebied nat te houden wordt het regenwater zo lang mogelijk in het gebied vastgehouden. Een deel van de wegen in het gebied staat weer onder water. Lange houten paden zijn aangelegd om in het Grollooërveen te kunnen wandelen en fietsen. De uitgestrekte bossen hier zijn in de jaren ’30 aangelegd. Ook de karakteristieke keienweggetjes stammen uit die tijd. Vanaf het vlonderpad door de plas heb je een prachtig uitzicht over het veen.
Het water aan de west- en noordkant van het Grollooërveen komt in het Amerdiep terecht. Dit is één van de bovenloopjes van de Drentsche Aa.
Te bereiken vanaf de Uteringsweg bij Grolloo
Coördinaten: 52°55’43.9″N 6°39’45.2″E
Wandeling met speeltoestellen over de ijstijdheuvels in het Hunzebos
In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor: een avontuurlijke speelroute voor kinderen. De tocht door het bos is ongeveer 2 kilometer waarbij je op avontuur gaat langs het spoor van de sabeltandtijger. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijden. Je springt, klimt, zwiept met de kabelbaan naar beneden, balanceert op een touwbrug en beleeft nog veel meer! Onderweg kun je spannende games doen met de app. Ben jij slimmer, sterker of sneller dan de sabeltandtijger?
Honden zijn toegestaan (mits aangelijnd).
Wil je het Sabeltandtijgerspoor lopen met de app?
Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Playstore
Of scan onderstaande QR-code om de route(s) te downloaden:
Tip: neem een VR-bril mee. Zo kom je nóg dichterbij.
Er zijn twee startpunten:
Vanaf beide locaties kun je de bordjes met de sabeltandtijger volgen voor de route.
De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.
Het startpunt van de route is bij het kruispunt Leewalweg – Exlooërzandweg, Lat/Long 52°52’11.2″N 6°51’54.6″E, coördinaten 52.869783, 6.865152, maar je kunt ook aan de kant van het Fletcher Hotel beginnen.
De route is aangegeven door de pootafdrukken van de Sabeltandtijger.
Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.
Flinten zijn zwerfstenen. Langs de route kom je deze keien veelvuldig tegen. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan. De kleinere zwerfkeien zijn gebruikt voor de aanleg van paden en wegen. De Flintenroute gaat langs vele vormen van ‘zwerfsteenkunst’ in de omgeving van Hunebedhoofdstad Borger. Op Drenthe.nl staat de route als fietsknooppuntenroute, met beschrijving en interactieve kaart. De route voert je langs mooie en belangrijke geologische, archeologische en culturele hoogtepunten van de Hondsrug.
Borger is de ‘Hunebedhoofdstad’ van Nederland. In het Hunebedcentrum vindt u informatie over de hunebedden en over de Trechterbekercultuur. Er wordt een beeld geschetst van de wijze waarop de hunebedden tot stand gekomen zijn en het laat zien hoe het dagelijks leven van de hunebedbouwers zich voltrok. Verder ziet u een overzicht van andere archeologische monumenten, zoals grafheuvels, urnenvelden, Celtic Fields (akkercomplexen) en oude karrensporen. Naast het Hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland.
Halverwege Borger en Drouwen liggen 5 hunebedden bij elkaar nabij het plaatsje Bronneger. Eén van de hunebedden (de meest westelijke) is waarschijnlijk het meest gefotografeerd omdat een eikenboom zich in het hunebed heeft genesteld.
In het glooiende landschap van de boswachterij Exloo zijn nog veel sporen uit het verleden te vinden. Midden in het bos ligt een hunebed en overal liggen grafheuvels. En zo maar op een splitsing ligt naast een dikke eikenboom een dikke steen. Dit is een zogenaamde markensteen, die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen. Dieper in het bos treffen we diverse diepe ronde kraters aan; de zogenaamde pingo-ruïnes. Deze stammen uit de IJstijd.
In de boswachterij Odoorn is tijdens de storm van 1972 een groot deel van het bos omgewaaid. De ene helft is herplant en de andere helft is een open vlakte gebleven die door schapen wordt begraasd. In de boswachterij ligt een 15 meter hoge heuvel met een uitkijktoren en theehuis. De heuvel wordt Poolshoogte genoemd. De heuvel is aanvankelijk met schop en kruiwagen tijdens de werkverschaffing in 1934 opgeworpen. Vanwege de bloedblaren aan de handen kreeg de heuvel de bijnaam de Bloedberg. Voor de kleinsten onder ons lijkt het bos om Poolshoogte ‘behekst’. Vanuit het theehuis start een kinderwandelroute over de heks Ipsewips.
Odoorn wordt voor het eerst vermeld in 1327 en is ontstaan langs één van de oude verbindingswegen van Coevorden naar Groningen. Het 12e eeuwse koor van de hervormde kerk is tot ongeveer 3 meter hoogte bekleed met zwerfstenen en de muur is ruim 1 meter dik. De rest van de kerk stamt uit 1856.
In de huidige tijd is Odoorn bekend geworden door de Drentse Wandel4Daagse rond Hemelvaartsdag en het grootste Internationale Folklorespektakel van Nederland met dans, zang, muziek en klederdrachten.
Langs de weg van Odoorn naar Valthe ligt links een opvallende grafheuvel genoemd naar een zekere Egbert. Hij zou zich op deze grafheuvel door ophanging van het leven hebben beroofd. Zijn koosnaam `Eppie’ bleef aan de grafheuvel gekoppeld.
Valthe wordt voor het eerst genoemd in 1217. Echter in de oudheid is de streek al bewoond geweest. In de nabijheid van Valthe liggen diverse hunebedden en grafheuvels. In het centrum en aan de rand van het dorp staan nog oude boerderijen ten oosten van het dorp werd in 1621 de Valterschans aangelegd om de Valtherdijk (de weg naar het klooster van Ter Apel) te verdedigen.
Volgens doctor J. Picardt (1600-1670), dominee, dokter en historicus te Rolde en Coevorden, zouden de straten van Coevorden zijn geplaveid stenen afkomstig van de ruïne van rijke hoogbeschaafde stad Hunsow. Hij stelde zelf een onderzoek in en vond een stratenpatroon van stenen. Deze legendarische stad gelegen tussen Borger en Valthe zou in 808 door de Noormannen zijn verwoest.
Exloo wordt voor het eerste genoemd in 1376. Exloo is een typisch Drents esdorp. Op een klein stukje nieuwbouw na is het een verzameling boerderijen, los opgesteld langs de straten. Een kerk ontbreekt; de Exlooërs kerkten in Odoorn. Het monumentale Bebingehoes uit 1722 is in 2017 afgebrand. Er tegenover ligt de schaapskooi met informatiecentrum. Vanuit deze schaapskooi vertrekt een schaapskudde naar het nabij gelegen Molenveld; een fraai heidegebied met jeneverbesstruwelen. Ook is Exloo bekend van het Internationaal Festival van Oude Ambachten.
Vakantiepark Puur Exloo
Terug naar beginpunt in Drouwen via Torenlaan en Hoofdstraat. Je kunt de route nog iets verlengen door vanaf Borger via knooppunten 94 en 86 terug te fietsen naar Drouwen.
Deze wandeling brengt je naar plekken waar je aan de bodem de ijstijdgeschiedenis van het landschap kunt aflezen. Het gebied waar je wandelt, maakt onderdeel uit van De Hondsrug UNESCO Global Geopark
Tijdens deze wandeling brengen we je naar plekken waar je aan de bodem de geschiedenis van het landschap kunt aflezen. Loop mee en leer Vries tot op de bodem kennen! Het gebied waar je wandelt, maakt onderdeel uit van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De wandeling voert langs genummerde informatieborden, terwijl een groot informatiebord bij het aardkundig monument gedetailleerde informatie verstrekt over de ijstijdgeologie terplekke. Een gedetailleerde beschrijving van de route is verkrijgbaar bij het TIP, Schultestraat 4 in Vries.
Van de route is ook een on-line folder beschikbaar: Vries_tot_op_de_bodem(1)
Hoog en droog in Vries kun je je moeilijk voorstellen dat de grond onder onze voeten er heel vroeger nog niet was…Eens lag hier de zee. Twaalf miljoen jaar geleden begon vanuit het oosten de rivier Eridanos deze kant op te stromen. Het zand dat het water meevoerde, deed er miljoenen jaren over om een enorme delta aan de rand van de Noordzee uit te bouwen. Het noorden van Nederland kwam boven water… Onderweg zie je langs de slootkant van de Oosterwaterweg wit zand dat de Eridanos rivier hier naartoe bracht. Het Eridanos zand wordt in de verschillende grote zandgroeves in Drenthe gewonnen.
Geologen hebben uitgeplozen dat Noord-Nederland in de Elster-ijstijd voor het eerst door schuivend landijs werd bedekt. Het moet zo’n 450 duizend jaar geleden zijn. Dit is te zien in het Aardkundig Monument, een twee meter hoge zandafgraving. Het bodemprofiel hier laat zien wat de laatste drie ijstijden met onze bodem hebben gedaan. Het smeltwater van de Elster-ijstijd voerde de onderste laag spierwit zand aan, te zien onder in het aardkundig monument.
Na de Elster-ijstijd en het Holstein interglaciaal kwam het geweld van de Saale-ijstijd. Een honderden meters dikke laag ijs walste over het land. We hebben aan de beweging van het Saale ijs, zo’n 150 duizend jaar geleden, de stuwwallen in Nederland (Veluwe, Utrechtse Heuvelrug) en ook de Hondsrug te danken, evenals de Rolderrug waar Vries en Donderen op liggen. Tussen de ruggen ontstonden beekdalen, zoals dat van de Grote Masloot en de Drentsche Aa
Het ijs liet een dikke laag gletsjerpuin achter. Geologen noemen het keileem. In het Aardkundig Monument ligt een restantje van de keileem als een dunne kronkelende band tussen twee dikke lagen zand.
Het Saale-ijs bracht niet alleen keileem maar ook onvoorstelbare hoeveelheden zwerfkeien vanuit Scandinavië hierheen. In de berm van de Nieuwe Rijksweg midden in Vries ligt een enorme flint die naar schatting 15 duizend kilo zwaar is. De keien bij het aardkundig monument komen uit een sleuf voor de nabijgelegen aargasleiding.
De mensen hebben altijd dankbaar van deze zwerfkeien gebruikgemaakt. Om hun hunebedden mee te bouwen, maar bijvoorbeeld ook om als fundament van de middeleeuwse dorpskerk van Vries te dienen. Recentelijk legde kunstenaar Derk den Boer ze neer als monument voor het Meisje van Yde. Het labyrinth-vormige monument heet “Gebroken Cirkel“.
De laatste ijstijd was de Weichsel-ijstijd, die aanbrak na de warme periode van het Eemien. Het landijs kwam niet tot aan onze streken. Wel werd het hier zo koud dat de grond permanent bevroren bleef. Geologen hebben uitgerekend dat de zeespiegel destijds honderd meter lager lag…
Poolstormen joegen het zand over de eindeloze kale vlakten. Dikke lagen zand streken de plooien van de vorige ijstijd in het landschap grotendeels glad. Het bovenste gedeelte van het Aardkundig Monument bestaat uit dit dekzand afkomstig uit de Weichsel-ijstijd.
Door spleten in de bevroren grond kwam in de Weichsel-ijstijd grondwater naar boven dat meteen bevroor. Maar het water bleef komen en groeide uit tot een tientallen meters hoge ijsheuvel, ofwel een pingo. Na het smelten van het ijs bleef een diepe kuil achter waar water in bleef staan. We noemen ze pingoruïnes. Later groeiden ze vol met veen. De wandeling komt langs de pingoruïnes het Holtveen en het Ronde Veen.
Vijfduizend jaar geleden vestigden zich hier de eerste boeren die bezit van het landschap namen. De route brengt u langs prehistorische plaatsen als De Holten en de Welterberg en de vindplaats van het Meisje van Yde. Reeds in de prehistorie hakten de boeren delen van de bossen om en legden ze er hun akkers aan. In de middeleeuwen ging men daarmee door. De naam Holtesch herinnert aan de aanwezigheid van bos. De boeren maakten het beekdal toegankelijk om er hun vee te weiden en hooi te oogsten. Schapen moesten het heideveld op om ’s avonds hun mest naar de schaapskooi te brengen. Nog in de vorige eeuw speelde de Welterberg een rol in de paasviering.
In de vroege middeleeuwen begon het esdorp Vries zich op de huidige plaats te ontwikkelen. Tot op de dag van vandaag is de brink het middelpunt van het dorp. Aan de Brink staat de deels twaalfde-eeuwse tufstenen Bonifatiuskerk, één van de oudste kerken van Drenthe. Het verhaal gaat dat in het jaar 775 de prediker Willehad de Drenten tot het christendom bekeerde en hier het eerste houten kerkje in Drenthe bouwde. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan het museumpje in de kelder van de kerk, waar onder andere een oud torenuurwerk is opgesteld.
• Neem tegenover de kerk Domnies Pattie.
• Aan het eind van het paadje even rechtsaf en meteen links, Veenkampen. Weg rechtdoor vervolgen langs waterplas, Esveen. Links aanhouden doodlopende weg in.
• Aan het eind van de weg linksaf over asfaltpaadje langs de esrand.
• Rechtsaf langs doorgaande weg, Hooidijk.
• Na twee haakse bocht bospad linksaf. In bos op splitsing rechts aanhouden. Paadje naar rechts negeren. Op volgende splitsing rechts aanhouden.
• Einde pad bij groen hek zandweg rechtsaf. Zandweg volgen tot verharde weg.
• Op verharde weg rechtsaf
• Op driesprong rechtsaf richting Vries. (Eventueel ruiterpad links van de weg nemen.)
• In haakse bocht naar rechts brede zandweg rechtdoor. Asfaltweg oversteken en zandweg blijven volgen.
• Einde zandweg even naar links en meteen rechtsaf door klaphek de Welterberg op. Langs het ‘konijnenpaadje’ het heideveld oversteken.
• Na klaphek asfaltweg rechtsaf.
• In haakse bocht asfaltweg schelpenpaadje linksaf.
• Op viersprong schelpenpaadje verlaten en zandweg rechtdoor.
• Bij doorgaande Noordenveldweg even rechtsaf en vervolgens linksaf de weg oversteken naar de Veenweg.
NB: VERKORTE ROUTE Neem bij de kruising met de Noordenveldweg de Molenstraat rechtsaf. Op de driesprong links aanhouden en via de Schultestraat terug naar startpunt.
• Op Veenweg eerste asfaltweggetje links. Einde weggetje zandweg met slagboom rechtsaf.
• Einde zandweggetje asfaltweg linksaf (Oostwaterseweg).
• Een typische Pingoruïne. Ga verder op de Oostwaterseweg, net voorbij de bocht naar links
• Een ontsluiting van zand van vóór de ijstijden.
• Bij tweede bocht via klaphekjes naar het Aardkundig Monument.
• In deze oude zandgroeve zijn de sporen van de laatste 3 ijstijden te zien. Let op het mooie informatiebord!
• Na bezoek aan het monument naar de Oostwaterseweg teruggaan.
• Einde Oosterwaterweg asfaltweg linksaf op de Veenweg.
• Bij bord Meisje van Yde betonfietspad rechtsaf naar de Runsloot.
• Bij het monument “Broken Circle” even linksaf gaan voor het informatiebord over het Meisje van Yde
• Vervolg het betonpad rechtdoor
• In de haakse bocht rechtsaf op zandpad met fietspad, de Verlengde Kerkweg
• Aan het einde van de zandweg rechtsaf via het fietspad langs de Groningerstraat en bij de rotonde rechtdoor het dorp in
• In het dorp rechtsaf op de Oude Rijksstraatweg en zo terug naar het startpunt bij de kerk.
De wandelroute “Vries tot op de bodem” was een gezamenlijk initiatief van de provincie Drenthe en de gemeente Tynaarlo. In 2015 werd de wandeling officieel geopend door wethouder Hofstra en gedeputeerde Stelpstra. De route voert langs een tiental informatieborden met informatie over de ijstijdengeologie, het landschap, natuur en historie.
De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.
De Appelbergen (Appèlbergen voor Groningers) bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied tussen Haren en Glimmen. Het kaartbeeld uit 1925 laat dit gevarieerde gebied goed zien. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is. In dit relatief kleine gebied liggen veel verschillende elementen die iets vertellen over de ontstaanswijze van dit landschap. Al lopende tref je pingoruïnes, verstoven dekzandruggen en karrensporen uit de middeleeuwen aan. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is. De route gaat langs 15 genummerde bordjes (zie routekaartje).
Het gebied de Appelbergen ligt op de Hondsrug, een complex van meerdere ruggen, die van noordwest naar zuidoost lopen. Zij zijn gevormd door het landijs aan het einde van de voorlaatste ijstijd, het Saalien (370.000 tot 130.000 jaar geleden). Aan het einde van deze ijstijd ontstonden op een aantal plekken aan de ijskaprand enkele relatief snel stromende ijstongen. Deze ijstongen stroomde met een snelheid van zo’n 6 km per jaar naar het zuidzuidoosten. Hierbij werd de ondergrond zijwaarts gestuwd tot een langgerekte rug, een stuwwal. De opgestuwde rug raakte deels bedekt met een dikke laag keileem. Vervolgens zijn er op en tegen de rug, gedurende de laatste ijstijd (het Weichselien, 115.000 jaar tot 10.000 jaar geleden), dekzanden afgezet en zijn er pingoruïnes ontstaan.
In het Holoceen, de periode waarin we nu leven, is het zand gaan stuiven en zijn er vennetjes ontstaan. Ook groeiden de pingoruïnes dicht met veen. Nog recenter, vanaf 3500 v Chr., had de mens grote invloed op het gebied en zijn er o.a. karrensporen en zandverstuivingen ontstaan. Kortom: er zijn veel processen geweest die dit gebied hebben gevormd tot wat het nu is!
Neem het pad vanaf het informatiebord naar het zuiden het bos in. Het kleine ronde watertje rechts van het pad is een vennetje. Een vennetje ontstaat wanneer de kale, droge en zandige bodem door de wind wordt weggeblazen tot op het grondwaterniveau. De grond is dan natter en daardoor zwaarder en de wind heeft er dan geen grip meer op. De laagte vult zich vervolgens met water en veen. Deze vennetjes zijn gevormd aan het eind van de laatste ijstijd, het Weichselien en het begin van het Holoceen.
Deze speelplek in de Appèlbergen is eigenlijk een restant van een klein stuifzandgebiedje boven op de Hondsrug. In het Weichselien is het zand, als dekzand, afgezet. Aan het begin van het Holoceen is het begroeid geraakt met bos. Door overbegrazing en houtkap vanaf de Middeleeuwen kwam het zand ‘bloot te liggen’ waarna de wind er grip op kreeg en het opnieuw verstoof.
Het pad loopt hier tussen hoge ruggen door. De lang-gerekte ruggen en laagtes zijn zogenaamde karrensporen. Gedurende de Middeleeuwen reed men van Groningen naar Coevorden en vice versa met karren en rijtuigen over de essen en heideterreinen. Doordat de bodem en vegetatie kapot werd gereden kon het zand uit het spoor opwaaien. Hierdoor kwam het karrenspoor wat lager te liggen, terwijl de strook ernaast met het verstoven zand werd opgehoogd. Dit ging door totdat het spoor niet meer bruikbaar was en ging men er naast rijden en ontstond een tweede spoor. Zo ontstonden de brede bundels karrensporen, die wel tot 500 m breed kunnen zijn. Hier in de Appelbergen moesten ze tussen de drassige delen van vennen en pingoruïnes door, waardoor de sporenbundel smaller is. Op het traject tussen Coevorden en Groningen vormden deze karrensporen de ‘snelwegen’ over de Hondsrug.
Vanaf deze locatie heeft u zicht op het Grote Veen, een moerasachtig terrein met een ronde vorm. Binnen de Appelbergen is dit een groot element. Het is echter nog onduidelijke of ontstaan is als ven of dat het van oorsprong een grote pingoruïne is. De mooie wal rondom lijkt op het laatste te duiden. Pingoruïnes zijn karakteristieke elementen voor de eindfase van het Weichselien. Ze ontstaan doordat zich in de bevroren ondergrond een ijsheuvel vormt, die later, toen het klimaat weer milder werd afsmolt en een laagte achterliet.
In beide gevallen is het element dus gevormd aan het einde van de laatste ijstijd, het Weichselien, zo’n 13.000 – 10.000 jaar geleden. Het veen wat er in groeit dateert uit het Holoceen, de veengroei startte zo’n 9.000 jaar geleden.
Dit is een relatief klein, diep en ‘schoon’ watertje met een brede ‘entree’. Wanneer de grootte wordt vergeleken met de andere vennetjes en de pingoruïnes kun je zien dat het echt een klein element is. Het ligt hoog op de Hondsrug en vertoont een steilrand aan de zijde van de Onner esch. Van oorsprong was het een heideterreintje. Pas op de kaart van 1954 staat het aangeduid als laagte. Het is daarom waarschijnlijk een zandwingat, dat recent is ontstaan door lokale zandwinning. De brede toerit werd waarschijnlijk gebruikt om de kar tot dicht bij het te winnen zand te rijden.
Wanneer je hier naar het noorden kijkt zie je dat het oppervlak hoger ligt. Het betreft de Onner esch en deze is al heel lang in gebruik als akkergrond. Een es is vaak van oorsprong al een hoog liggend stuk zandgrond (dekzand), dat in de loop van de tijd verder is opgehoogd met heideplaggen als bemesting. Zo ontstond een dikke, vruchtbare bodem: de esgrond. Als je naar het zuidoosten kijkt heb je weer een mooi uitzicht over het Grote Veen (excursiepunt 4).
De laagte aan de noordoostzijde van het pad is een pingoruïne. Wat je ziet is een laagte begroeid met pitrus, die in het centrale deel bestaat uit open water. De pingoruïnes dateren uit het Weichselien (zie excursiepunt 4).
Pingoruïnes kunnen erg diep worden en zijn vaak gevuld met veen. Deze pingoruïne is waarschijnlijk zo’n 4 m diep. De bovenste laag van het oorspronkelijke veen is grotendeels verdwenen door dat het veen er uit is gehaald, waarschijnlijk omdat het kon dienen als brandstof. De grote hoeveelheid pitrus duidt op een voedselrijk, verstoord milieu, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de ligging, tussen de akkers.
Over de hoogte van de Hondsrug en de Onneresch kijk je naar het Hunzedal. Dit brede dal is van oorsprong een laagte die gevormd is door een brede ijsstroom aan het einde van de voorlaatste ijstijd, het Saalien. De Hondsrug is de stuwwal die door deze ijsstroom werd opgestuwd. Ofschoon de verschillen in hoogte nog duidelijk aanwezig zijn, zijn ze veel minder groot dan van oorsprong: het Hunzedal is sterk opgevuld met zand, veen en klei en de Hondsrug is sterk geërodeerd in de loop van de tijd.
Een stukje van het veen van het Grote Veen is uitgegraven, omdat men vermoedde dat hier een aantal oorlogsslachtoffers begraven lagen. Ondanks dat men niets gevonden heeft, is ter nagedachtenis aan hen het monumentje opgericht.
Links van het pad ligt een dichtbegroeide laagte. Dit is een kleine pingoruïne die sterk aan het verlanden is en is dichtgegroeid met veen. Er is veel opslag van berken. Deze worden af en toe door de vrijwilligers verwijderd, zodat het Kleine Veen weer een open aanblik heeft.
De naam Leemweg verwijst naar aanwezigheid van keileem. De Hoge Hereweg is een van de oude verbindingsroute tussen Coevorden en Groningen. Ook hier lagen oorspronkelijk karrensporen waarlangs men reisde over de Hondsrug , tussen de vennen en pingoruïnes door (zie ook punt 3) De karrensporen zijn verder ontwikkeld tot de bredere en beter begaanbare Hoge Hereweg, die tot ver in de 19e eeuw de doorgaande route vormde. Momenteel is het niet meer dan een breed zandpad.
Het pad is een zandpad. Dit zand is in dit gebied afgezet aan het einde van het Weichselien, het betreft het zogenaamde dekzand. Na de ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, werd het klimaat milder en startte de bodemvorming. In dekzand ontstaat bij het huidige klimaat een podzolbodem. Dit type bodem komt op veel plaatsen voor waar de grond bestaat uit schrale dekzanden, en in gebieden waar een neerslagoverschot is. De naam is van Russische oorsprong: pod betekent “onder” en zola betekent ‘as’. De naam is afgeleid van de grijze, askleurige, uitspoelingslaag die in veel podzolgronden goed zichtbaar is.
Het pad lijkt een ‘holle’ weg, met aan de westzijde de hoge gronden van de Glimmer esch.
Het sportveld is van oorsprong ook een pingoruïne, maar deze is in het verleden gedempt. Aan de rand van het sportveld, aan de westzijde hiervan is nog een rest van het ven aanwezig.
Het kleine ronde watertje is een vennetje, voor de beschrijving van de ontstaanswijze zie excursiepunt 1
Het oude zwembadterrein is nog te herkennen aan de bijzondere begroeiing; kleine heggetjes zijn uitgegroeid tot grote stuiken/bomen. Sommige oude structuurelementen zoals een rij met oude lindebomen, zijn nog herkenbaar aanwezig.
De wandelroute gaat langs 15 gemarkeerde bordjes.
Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.
Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdsbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied.
Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360-gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de wolharige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.
Wil je het Leewal Tijdreisroute lopen met de app?
Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Playstore
Of scan onderstaande QR-code om de route(s) te downloaden:
Tip: neem een VR-bril mee. Dan kom je nóg dichterbij.
De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:
Een spannende fietstocht langs de mooiste stukjes van de Hondsrug.
Je kunt deze route op ieder gewenst punt beginnen. Bepaal met behulp van de Steenmannetje op fietse-app welk punt het dichtst bij jouw locatie is en ontdek De Hondsrug! Deze app kun je gratis downloaden in de app store. Iedere fietsroute neemt je mee langs een aantal bijzondere plekken. Op deze plekken krijg je een opdracht of werp je door middel van VR een blik in het verleden. DE VR bril kan je onder andere verkrijgen bij de Toeplah leden Camping De Berken, Camping de Sparrenhof, of Camping De Lente van Drenthe in Gasselte. De routebeschrijvingen geven een beeld van waar de route jullie langsbrengt. Altijd handig! Let op: het startpunt van de route kan afwijken van het startpunt op de kaart!
Dit is één van de vijf interactieve Steenmannetje fietsroutes die je met de Steenmannetje op Fietse app kunt doen.
‘T Nije Hemelriek, Gasselte
Vanuit de Geopark De Hondsrug Expeditiepoort in Waterpark De Bloemert kun je een mooie fietstocht langs het Zuidlaardermeer en door het Hunzedal maken.
Vanuit de Geopark De Hondsrug Expeditiepoort in Waterpark De Bloemert kun je een fietstocht langs het Zuidlaardermeer en door het Hunzedal maken. Behalve Zuidlaren en het Zuidlaardermeer kom je dan langs de Geopark De Hondsrug hotspots Annerveenschekanaal en Breevenen.
Deze fietsroute is zo’n 50 kilometer lang en maakt gebruik van het ANWB fietsknooppuntensysteem. Onderweg wijzen bordjes je van het ene knooppunt naar het andere.
Als je meer over de knooppunten wilt weten – bijvoorbeeld hoe je je eigen routes kunt samenstellen – kijk dan op fietsendrenthe.nl (fietsknooppunten en routeplanner). Je kunt daar ook van deze route jouw eigen fietskaart maken!
Lees alles over De Hondsrug UNESCO Global Geopark en de hotspots die je onderweg tegenkomt in de expeditiegids Water, aan te schaffen bij de receptie van De Bloemert in Midlaren.
Bekijk eerst even de tentoonstelling over water in het Geopark De Hondsrug. Daarna start je de route op de parkeerplaats van Waterpark De Bloemert en gaat op de doorgaande weg rechtsaf. Je rijdt naar knooppunt 55 aan de doorgaande weg.
Let op: tussen de knooppunten 88 en 28 steek je het Drentsche Diep met een fietspontje over dat je zelf moet bedienen. Ga ervan uit dat je er van april tot oktober tussen 9.00 en 19.00 uur gebruik van kunt maken (www.voetveren.nl).
Natuurgebied met bevers en otters langs de Hunze
Via knooppunten 97 en 94
Eindpunt van de route
Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer langs prehistorische hoogtepunten start en eindigt op de Grote Markt van Groningen
De stad Groningen is al in de elfde eeuw ontstaan op een plek waar ooit twee oude Drentse esdorpen met brinken hebben gelegen. De ligging van de stad is niet toevallig; Groningen is strategisch gelegen op het meest noordelijke deel van de Hondsrug, op de overgang van zand naar klei en is geflankeerd door moeilijk begaanbare hoogveenmoerassen. Dat betekende dat de bewoners relatief veilig waren voor zowel hoog water als indringers. Ook voor de handel was de ligging aan de overgang tussen klei en zand en nabij de Drentsche Aa bijzonder gunstig.
De Hondsrug heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad Groningen en het gebied rondom het Hondsrugdorp Haren. Veel van die (prehistorische) geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap: een uitnodigend decor voor een ‘prehistorische fietstocht’ vanaf de Grote Markt tot aan de hunebedden in Noord- en Midlaren.
Het Hondsruggebied ten zuiden van de stad Groningen kenmerkt zich door een viertal kaarsrechte heuvelruggen die in de voorlaatste ijstijd zijn ontstaan. De meest oostelijke en prominente is de Hondsrug, die van Groningen tot aan Emmen loopt en 70 kilometer lang is. Vanwege zijn unieke geologische geschiedenis is het Hondsruggebied aangewezen als het eerste Geopark van Nederland en werd in 2015 uitgeroepen tot UNESCO Global Geopark.
Het ontstaan van de Hondsrug begon ongeveer 150.000 jaar geleden tijdens de Saale ijstijd. Een enorme ijsmassa baande zich toen een weg door het landschap. Smeltwater en ijs stuwden en kneedden het land tussen Coevorden en Groningen. Zo ontstond een aantal evenwijdige heuvelruggen die pas echt goed zichtbaar werden toen al het ijs was gesmolten. De Hondsrug wordt al duizenden jaren bewoond en bereisd. Vroeger was het de enige plek in de regio waar mensen hoog en droog genoeg konden wonen, op veilige afstand van veenmoerassen en de zee. Zichtbare herinneringen aan die tijd zijn de hunebedden die zo’n 5500 jaar geleden werden gebouwd.
Fiets de Gelkingestraat in, rechts van de Drie Gezusters.
Deze route is ook als POP-UP route te fietsen. Onderweg zijn tussen 10:00 tot 17:00 uur de volgende POP-UP locaties te bezoeken wanneer de vlag Ontdek Prehistorisch Groningen is geplaatst * Haren: Klooster Yesse, Essen 7, Hortus Botanicus, Kerklaan 34, Molen De Hoop, Rijksstraatweg 133, Nicolaikerk, Kerkstraat 2, Molen De Helper, Hoornsedijk 8 Noordlaren: Bartholomeüskerk, Lageweg 8, Molen De Korenschoof, Zuidlaarderweg 73, Hunebed G1, Weg langs het Hunebed, Pingoruïne Noordlaarderbos, Duinweg 18, Oorsprong Ekologisch vlees, Zuidlaarderweg 61, Midlaren, Hunebedden D3 en D4. Schutsweg 42
• Routeboekjes zijn gratis verkrijgbaar bij de deelnemende POP-UP locaties.
* Er kunnen afwijkende openingstijden voorkomen
Aan het einde van de straat linksaf de Herebinnensingel op. Eerste afslag rechts. Na de Sint Jozefkathedraal links de Radesingel op tot knooppunt 88. Fiets richting 82.
Verder richting knooppunt 82, maar sla vóór het viaduct over het Winschoterdiep rechtsaf de Meeuwerderbaan in. Steek het spoor over, ga direct links en fiets naar 81. Richting 75, maar na het rode fietspad (Esserhaag) linksaf de Esserweg op tot aan Essen.
Fiets met de klok mee het gehucht door en rijd de lange, onverharde weg op. Ga bij de Kerklaan linksaf en volg deze tot de Hortus.
Fiets verder over de Kerklaan. Rechtsaf de Molenweg in, vervolgens links bij de rotonde.
Linksaf de Julianalaan in. Fiets via knooppunt 75, 77 en 86 naar 59. Na 59 rechtdoor fietsen tot 54.
Verkorte versie: liever een kortere route fietsen? Fiets dan tot 86 en daarna via 83 en 84 richting 27. Ga linksaf bij waterplas Sassenhein en pak de reguliere route op vanaf de beschrijving bij punt 13.
Fiets richting knooppunt 55.
Fiets een stukje richting het water.
Fiets via knooppunt 55 richting 53, maar neem direct eerste fietspad rechtsaf: het Hunebedpad. Sla op de Schutsweg linksaf naar de hunebedden.
Keer om en volg de Schutsweg richting het noorden. Sla linksaf de onverharde weg langs het hunebed in.
Houd rechts aan tot het Noordlaarderbos.
Volg de Duinweg, maar sla bij de Pollseweg linksaf. Volg de route richting knooppunt 87.
Fiets via knooppunt 87 naar 57. Ga richting 59, maar blijf rechtdoor rijden op de Hoge Hereweg. Fiets vervolgens via 84 richting 27. Ga bij Sassenhein linksaf.
Ga terug naar de doorgaande weg en fiets door naar knooppunt 27. Vervolgens via 26 richting 4.
Via knooppunt 4, 84 en 85 naar 87.
Ga rechtsaf over de brug de Brugstraat in. Fiets via de Vismarkt terug naar de Grote Markt. Eindpunt van de route.
Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer start en eindigt op de Grote Markt van Groningen en volgt veelal de fietsknooppunten. Daar waar wordt afgeweken, wordt dit in de tekst vermeld. Een foldertje met gedetailleerde beschrijving van de route is ook bij de VVV Groningen.
De Hondsrug loopt van Klazienaveen via Emmen, Gieten en Zuidlaren tot aan het noorden van de stad Groningen. In het zuiden is de zandrug plaatselijk wel 25 meter hoog, maar ook in de stad bereikt hij nog een hoogte van 9 meter boven NAP.
De ligging van de stad is niet toevallig, want Groningen ligt op het meest noordelijke deel van de Hondsrug, op de overgang van zand naar klei en geflankeerd door moeilijk begaanbare hoogveenmoerassen. Dat betekende dat de bewoners relatief veilig waren voor zowel hoog water als indringers. Ook voor de handel was de ligging aan de overgang tussen klei en zand en nabij de Drentsche Aa bijzonder gunstig.
In winkelstraten zoals de Herestraat ten zuiden van de Grote Markt is de meest noordelijke heuvel van de Hondsrug nog heel goed zichtbaar. De zijstraat op het hoogste punt heet zelfs het Hoogstraatje. Ook in de omliggende straten is de helling merkbaar. Vanaf dit punt gaat de helling in noordelijke en oostelijke richting langzaam naar beneden richting de lagere Ommelanden.
De hunebedbouwers maakten potten van aardewerk in een vorm die je bijna nergens anders ziet: een beker met een hals in de vorm van een trechter. De groepen mensen die deze trechterbekers maakten worden daarom het Trechterbekervolk genoemd. De mensen van de Trechterbekercultuur lieten hunebedden achter in hun leefgebied: de Noord-Nederlandse zandgronden en met name de Hondsrug.
De voorouders van de hunebedbouwers waren nog jagers en verzamelaars. De mensen van deze Trechterbekercultuur waren de eerste landbouwers in onze streken. Op het terrein waar je nu staat, bij de Van Julsinghastraat en het Oude Winschoterdiep, zijn resten gevonden van een akkercomplex van de Trechterbekercultuur. Dit akkercomplex stamt uit ongeveer 4.500 jaar voor het begin van onze jaartelling.
Je bent zojuist over een deel van de Esserweg gereden. Deze weg ligt dwars over de Hondsrug op de grens tussen Groningen en Haren. Op deze grens is de Hondsrug niet breder dan 500 meter. De Esserweg is een zogenaamde ‘holle weg’, een weg die is uitgesleten door erosie en intensief gebruik. De weg komt hierdoor tussen twee hellingen te liggen.
In Essen werd in 1215 het vrouwenklooster Yesse gesticht dat behoorde tot de orde der Cisterciënzers. In natte tijden was deze plek amper bereikbaar. Juist daarom kozen de Cisterciënzers voor deze locatie: ze werden hier zo min mogelijk gestoord. Klooster Yesse heeft tot 1594 bestaan. Alleen overblijfselen van de gracht om het klooster zijn nog zichtbaar in het landschap. Aan Essen 7 bevindt zich een bezoekerscentrum dat elke tweede zaterdag van de maand is geopend, zie www.kloosteryesse.nl.
De Hortus is een van de oudste botanische tuinen van Nederland. In totaal bestaat de Hortus uit twintig hectare aan zeer verschillende tuinen. Zo is er een wilde plantentuin, een Keltische tuin en een Chinese tuin. Hierin staat een authentiek Chinees theehuis. Daarnaast worden er regelmatig aciviteiten en exposities georganiseerd. De Hortus is het hele jaar door dagelijks geopend, zie www.hortusharen.nl.
De Rijksstraatweg is van oudsher onderdeel van de zuidelijke toegangsweg tot Groningen. Vanuit Coevorden loopt deze route over de Hondsrug tot aan de Grote Markt. Aan de Rijksstraatweg staan prachtige villa’s, gebouwd op de stevige zandondergrond van de Hondsrug.
Op het plein achter Brasserie Intermezzo ligt een mooie grote zwerfkei. Deze steen herinnert aan de vele zwerfstenen in de regio en de geschiedenis van het landschap. Denk je maar in: zulke stenen komen oorspronkelijk helemaal uit Scandinavië en zijn hier ongeveer 150.000 jaar geleden met het schuivende landijs terechtgekomen.
Vanaf hier kun je ook de kortere route fietsen.
De Bartholomeüskerk van Noordlaren kijkt uit op het Hunzedal ten oosten van de Hondsrug. Het kleine haventje verbindt Noordlaren met het Zuidlaardermeer dat in dit dal ligt. Het oerstroomdal van de Hunze ontstond in de tijd dat het landijs van de voorlaatste ijstijd zich terugtrok. Het dal werd uitgesleten door het smeltwater. Lange tijd was het Hunzedal nog nauwelijks herkenbaar als beekdal. Dit kwam door de vervening en de ruilverkaveling. De afgelopen twintig jaar is door diverse organisaties hard gewerkt aan natuurontwikkeling in het stroomgebied van de Hunze.
In het receptiegebouw van Waterpark De Bloemert vind je de gratis te bezoeken expeditiepoort ‘Water’, een van de expeditiepoorten van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De expeditie vertelt het verhaal van het water van het Hondsruggebied, van ijs en smeltwater, via moerassen en beken tot kwelwater en drinkwater. Het verhaal van het geopark wordt er op beeldende wijze verteld; absoluut een kijkje waard!
Hunebedden werden ongeveer 5.500 jaar geleden gebouwd in de laatste periode van de Steentijd. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze werden gemaakt van zwerfkeien die met de ijskap in de ijstijd naar Noord-Nederland schoven. Hunebedden werden gebruikt als grafkamers. De botten van de overleden mensen zijn vergaan, maar een deel van de grafgeschenken is bewaard gebleven, zoals potten van aardewerk, sieraden van barnsteen en gereedschap en wapens van steen.
De hunebedden met de codenamen D3 en D4, naast Schutsweg 42, zijn vrijwel compleet. Uniek is dat ze precies in elkaars verlengde liggen. Vroeger werden ze zelfs als één hunebed beschouwd. In 1870 is er in de kelder gegraven. Een deel van wat toen werd gevonden is nu in het bezit van het Drents Museum in Assen.
In Noordlaren vind je het meest noordelijke hunebed van de Hondsrug: het enige hunebed van de provincie Groningen. Het hunebed heeft de officiële codenaam G1, maar wordt in de volksmond Hunebed ’t Heiveen genoemd. De eerste vermelding van het hunebed dateert uit 1694.
Een andere bron is een artikel van Jetzo Boeles in de Groningsche Volksalmanak van 1845. Hierin beschrijft hij hoe een oude inwoner ooit zijn vader vertelde over een opgraving bij het hunebed, waarschijnlijk omstreeks 1750. Hierbij zouden beenderen, urnen met as en een bewerkte zwarte stenen hamer zijn gevonden. Kruitgaten linksachter en rechtsvoor bovenin de stenen markeren de poging om het hunebed omstreeks het jaar 1800 op te blazen. De daders wilden de stukken steen verkopen als grondstof. Gelukkig werden ze betrapt en werd de sloop van de rest van het hunebed op het nippertje voorkomen. Tegenwoordig zijn hunebedden wettelijk beschermd
Het Noordlaarderbos is een gemengd bos dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Al sinds de prehistorie vormt dit bos een schakel in de route over de Hondsrug tussen Coevorden en Groningen. Eeuwenlang was hier een heidegebied, dat door de verkeersdrukte deels veranderde in een zandverstuiving. De karrensporen zijn hier en daar nog altijd zichtbaar. Ook vind je hier grafheuvels van zeker 2.500 jaar oud. Vlakbij Natuurvriendenhuis De Hondsrug ligt het Heilig Bergje of de Galgenberg, een preekoord of misschien juist een terechtstellingsplaats. Het Noordlaarderbos wordt bewoond door vele vogels, zoals de wielewaal, de nachtegaal, uilen, sperwers en haviken. Met een beetje geluk kom je een ree, vos, hermelijn of steenmarter tegen.
De Besloten Venen vormen een bijzondere verbinding tussen de Drentsche Aa aan de westkant van de Hondsrug en de Hunze aan de oostkant van de Hondsrug. Het is een doorbraakdal dwars door de zandrug heen. In het hele Hondsruggebied zijn er slechts twee van zulke doorbraakdalen: het andere ligt ter hoogte van Borger in Drenthe. De doorbraakdalen zijn ontstaan in de ijstijden. Water onder de kilometers dikke ijskap smolt en begon te stromen. Dit stromende water spoelde aan beide kanten van de Hondsrug een inkeping uit. In de laatste ijstijd zorgde erosie ervoor dat beide inkepingen met elkaar verbonden werden om zo een zeldzame onderbreking van de Hondsrug te vormen. Na de laatste ijstijd zijn De Besloten Venen een beekdal geworden, waardoorheen water vanuit het dal van de Drentsche Aa naar het Hunzedal kon stromen.
Ten noorden van waterplas Sassenhein, in het dal aan de westzijde van de Hondsrug, ligt Wolddeelen. Dit was een wingebied voor laagveen, waarbij turfwinningsplassen ontstonden. Ook de plas Sassenhein is op die manier ontstaan. Na het einde van de turfwinning rond 1900, kregen de waterplassen een functie als ‘hengelaarsoord’. De visvijver, het paviljoen, de dienstwoning en een standbeeld zijn rijksmonumenten en in het paviljoen zit nu een horecagelegenheid. In de omgeving zijn resten van een jong-paleolithisch kampement gevonden.
Ook het Paterswoldsemeer ontstond in de 18de en 19de eeuw door het afgraven van veen. Het meer ligt in de laagte ten westen van de Hondsrug: het beekdal van de Drentsche Aa. De Drentsche Aa is de westelijke tegenhanger van de Hunze die ten oosten van de Hondsrug stroomt. De Drentsche Aa bestaat uit een heel stelsel aan riviertjes en beekjes in de kop van Drenthe die bij Schipborg samenkomen tot één rivier. Het laatste deel van de fietstocht volg je deze rivier tot deze uitmondt in de grachten rondom de binnenstad van Groningen. Vanaf daar gaat de Aa over in het Reitdiep en stroomt hij vervolgens door tot aan het Lauwersmeer. Vanaf de Hoornsedijk, het dijkje waarover je nu fietst, kun je goed zien hoe de rivier hier door het landschap kronkelt.
Groningen is ontstaan langs de oever van de Aa, een Drentse beek. De Drentsche Aa schuurde langs de Hondsrug om vervolgens via het Reitdiep naar zee te stromen. In de middeleeuwen lag hier het oudste havenkwartier van de stad, aan wat nu het Hoge der A en het Lage der A heet. In verband met eb en vloed was het handig om zowel een hoge als een lage kade te hebben. De hoge kade voor tijdens hoog water, nu het Hoge der A, lag aan de kant van de Hondsrug. In de Brugstraat is het hoogteverschil door de westelijke flank van de Hondsrug nog goed zichtbaar.
Einde van de fietsroute
Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap. Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis.
Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap.
Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis langs al het moois in dit UNESCO natuurgebied! Onze gids heeft een mooie excursie voor je uitgestippeld en samen bezoek je de vele bezienswaardigheden, de prachtige natuur en de mooiste plekjes.
Je mag zélf rijden in de 100% elektrische Eko-Explorer© en de gids leidt je door onze bossen over kleine weggetjes, bospaden en zandpaden. En door de fluisterstille elektromotor van deze terreinwagen geniet je optimaal van de rust in de natuur.
Eko-Tours is een ideaal familie-avontuur of uitstapje met vrienden. Samen een heerlijke ochtend of middag genieten van de natuur en vele bezienswaardigheden tijdens de tocht. Ook voor minder mobiele gasten is Eko-Tours dé kans om weer eens te genieten van de prachtige natuur.
Meerdere keren per week organiseert Eko-Tours diverse avontuurlijke excursies met verschillende thema’s en routes vanaf de startlocatie midden in het bos van Exloo. Zoals het natuur-avontuur ‘Ontdek Drenthe’, een speciale Hunebedden-tocht of de exclusieve Geopark Hondsrug excursie.
Zie onze website voor meer informatie over de excursies en de kalender om meteen een excursie te boeken: www.eko-tours.nl
Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en uitstekende voorzieningen.
Breeland Groepsaccommodatie
Groepsaccommodatie in Drenthe
Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en kwalitatief uitstekende voorzieningen. Wat wilt u nog meer tijdens uw familieweekend, vriendenweekend of schoolkamp?
Een uitgebreid outdoor activiteiten aanbod
Breeland Recreatie in Annen is specialist in groepsuitjes, familiedagen, teambuilding en actieve natuur beleving. Wij bieden een breed aanbod aan outdoor activiteiten voor jong en oud op eigen terrein en in de naaste omgeving. Iedereen kan hier aan meedoen en het voegt variatie, plezier en sportiviteit toe aan uw verblijf in Drenthe.
Volop mogelijkheden voor catering in de groepsaccommodatie
Op steenworp afstand van de accommodatie staat Paviljoen Breeland: een uniek en sfeervol ingericht groepsrestaurant. Met een uitstekende keuken en eerlijke streekproducten. Henk Philips is onze Chef-kok en hij heeft inmiddels al zoveel lekkers op tafel gezet en ons verrast met heerlijke smaakcombinaties dat wij de catering vanuit onze keuken u van harte aan kunnen bevelen.
Omgeven door prachtige natuurgebieden
De groepsaccommodatie van Breeland zijn omgeven door prachtige natuurgebieden de Hunzevallei, Unesco Global Geopark de Hondsrug en Drentsche Aa Nationaal Park en Landschap.
Faciliteiten bij elke groepsaccommodatie
• WiFi (draadloos internet op het hele terrein)
• een volledig ingerichte keuken met professionele keukenapparatuur voor zelfverzorging (inclusief vaatwasser)
• een sfeervolle living met meerdere zithoeken en veel spelmateriaal
• een eigen terras met overdekte barbecueplaats, speeltuintje en een eigen sportveld
• op aanvraag een campingbedje, kinderstoel, box en een badje met aankleedkussen
• maximale privacy rondom de groepsaccommodatie
Vanuit onze boerderij in het dorpje Gees bieden wij u een unieke mogelijkheid om gedurende een week of weekend een trektocht door Drenthe te maken met een compleet ingerichte huifkar.
Vanuit onze boerderij in het dorpje Gees bieden wij u een unieke mogelijkheid om gedurende een week of weekend een trektocht door Drenthe te maken met een compleet ingerichte huifkar.
Onze provincie, met een keur aan begaanbare paden en weggetjes is uitermate geschikt voor deze tak van recreatie.
U krijgt een uitgebreide instructie voordat u aan uw avontuur begint; in en uitspannen van het paard wordt geoefend en u ontvangt ook een gedetailleerde kaart van de omgeving en een lijst met overnachtingsadressen.
Wij rijden nog een stukje mee en een onvergetelijke vakantie kan beginnen…..
Meer informatie vind u op onze website; wij zien u graag in Gees!
Website: https://www.thorheste.nl/
E-mail: info@thorheste.nl
Deze zomer opende DX Adventurepark het grootste open waterpark van Nederland. In dit nieuwe park kun je met het hele gezin of met je vrienden volop plezier beleven. De top attractie is een spectaculaire […]
Deze zomer opent DX Adventurepark het grootste open waterpark van Nederland. In dit nieuwe park kun je met het hele gezin of met je vrienden volop plezier beleven. De top attractie is een spectaculaire waterschans en zorgt ook bij de echte waaghalzen voor een adrenalinekick. De waterspeeltuin is een parcours waar op je kunt glijden, klimmen, slingeren, klauteren, balanceren en zelfs gelanceerd kan worden vanaf de blob. Nog niet uitgespeeld, maak dan de vetste tricks op de trampoline en land zacht in de Bigairbag. De kleinste bezoekers kunnen zich uitleven in de obstacle playground.
Kijk voor meer informatie op de facebookpagina: DX Adventurepark
Pure ontspanning voor lichaam en geest vindt u in de schitterend vormgegeven Spa & Wellness. De diverse behandelingen, sauna’s, baden en de ontspanningsruimten maken het plaatje compleet.
Pure ontspanning voor lichaam en geest vindt u in de schitterend vormgegeven Spa & Wellness. De diverse behandelingen, sauna’s, baden en de ontspanningsruimten maken het plaatje compleet.
Saunaplein
In de stijlvolle en luxe Spa & Wellness is ontspannen wel heel eenvoudig. Of u nu in de sauna, het Turks stoombad of infraroodsauna stapt, de warmte op uw huid is een weldaad voor lichaam en geest. Tussen de saunagangen door geniet u van de bubbels in de whirlpool of van een goed boek bij de open haard in de relaxruimte.
Beauty
Met een heerlijke beautybehandeling maakt u uw verwenmoment compleet. Wordt het een gezichtsbehandeling, een ontspannende massage of één van de bijzondere lichaamspakkingen? Authentieke rituelen gecombineerd met moderne behandeltechnieken prikkelen uw zintuigen en zorgen voor diepe ontspanning.
Avontuurlijk Gees, op safari in stoere landrover met af en toe een ‘uitstapje’ te voet in het beekdal landschap rondom de Geeserstroom. Een adembenemend avontuur in de omgeving van Gees, Hooge Stoep en Mepper […]
Avontuurlijk Gees, op safari in stoere landrover met af en toe een ‘uitstapje’ te voet in het beekdal landschap rondom de Geeserstroom. Een adembenemend avontuur in de omgeving van Gees, Hooge Stoep en Mepper Hooilanden met bos, heide, meanderende stroompjes en akkers. Geniet van diversiteit aan flora en fauna! Plots schiet een ree het struweel in, of zien we libellen en lepelaars, de zeearend en andere roofvogels, misschien een vos, maar ook de indrukwekkende kudden in het veld.
De tocht duurt ongeveer 3 uur. Koffie/thee/fris + versnapering, wordt onderweg geserveerd (is inclusief). Vertelling met een ‘knipoog’ over omgeving en historie tijdens de natuurtocht. Gaat u mee op safari? Boek nu!
Vertrektijden safaritochten:
Informeer bij de TIP (Tourist Information Point) te Gees naar boekingsdata.
Vertrek-en eindpunt is meestal bij:
TIP te GEES
Dorpsstraat 47
7863 PB
Telefoon: 0524-581704
E-mail: gees@magischdrenthe.nl
Website: https://www.avontuurlijkgees.nl/
Groep: maximaal 8 personen.
Kosten: 20 euro per persoon vanaf 5 personen of meer! – minimaal 4 personen, dan zijn de kosten 25 euro per persoon.
U dient goed ter been te zijn.
Huisdieren zijn helaas NIET toegestaan.
Niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar.
Dijkstra Ballonvaarten Wil je horen hoe de vogels hoog in de lucht fluiten? Zien hoe je dorp lijkt op 150 meter hoogte? Dat kan! Dijkstra Ballonvaarten organiseert ballonvaarten boven Groningen, Friesland en Drenthe. Voor […]
Dijkstra Ballonvaarten
Wil je horen hoe de vogels hoog in de lucht fluiten? Zien hoe je dorp lijkt op 150 meter hoogte? Dat kan! Dijkstra Ballonvaarten organiseert ballonvaarten boven Groningen, Friesland en Drenthe. Voor grote en kleine gezelschappen, afgestemd op jouw wensen. Je geniet tijdens de ballonvaart net zo veel als wij. Ballonvaren is niet alleen ons beroep, maar ook onze grote passie!
De Gelpenberg, één van de mooiste golfbanen in Noord-Nederland.
Eén van de mooiste golfbanen in Noord-Nederland, opgericht in 1970. Het is de oudste golfclub van Drenthe en is gelegen in een fraai en rustgevend Drents bos- en heidelandschap net buiten het dorp Aalden. In het comfortabele en ruime clubhuis staat de horeca-staf van de Brasserie altijd voor u klaar. De Gelpenberg is in 2017 door de NGF aangewezen voor de finale van de hoofdklasse Dames en Heren competitie en fungeerde in 2018 als “Gastheer voor het NK Strokeplay”. De baan staat bekend om een boeiende en uitdagende ronde op uitstekend onderhouden fairways en snelle greens.
Gebbeveenweg 1
7854 TD Aalden
Tel. 0591-371929
info@dgcdegelpenberg.nl
Al meer dan 30 jaar is Versteend Leven in Drouwen, op de rand van de Hondsrug en de Hunzevallei, een begrip in Nederland en ver daarbuiten. In de expositieboerderij vind u een groot assortiment […]
Al meer dan 30 jaar is Versteend Leven in Drouwen, op de rand van de Hondsrug en de Hunzevallei, een begrip in Nederland en ver daarbuiten. In de expositieboerderij vind u een groot assortiment mineralen, fossielen, sieraden en schelpen uit de hele wereld.
Wat jaren geleden is begonnen met een kleine verzameling mineralen en fossielen is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een zeer uitgebreide collectie. Naast de mineralen en fossielen is er ook een groot aanbod van schelpen en een enorme variatie in veelal handgemaakte sieraden. Maar ook dierfiguren van edelsteen, sfeerlichten en allerlei andere vrije vormen gemaakt van mineralen. Ook op esoterisch gebied kunnen liefhebbers hun hart ophalen.
Galerie Drentsche Aa exposeert schilderijen van Drentse schilders en schilderijen van Drenthe. De galerie is gelegen in het hart van het Beek en Esdorpenlandschap van het Nationaal Park Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Balloërveld […]
Galerie Drentsche Aa exposeert schilderijen van Drentse schilders en schilderijen van Drenthe.
De galerie is gelegen in het hart van het Beek en Esdorpenlandschap van het Nationaal Park Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Balloërveld en Kampsheide.
Zowel klassiek werk als hedendaags- modern en realistisch werk behoren tot de collectie van de galerie.
Meerdere keren per jaar worden exposities georganiseerd en voor aankomende kunstenaars is de mogelijkheid tot deelname aan de expositie Open Art Sale.
Voor particuliere verzamelaars biedt Galerie Drentsche Aa een mogelijkheid om via kunstmakelaardrenthe.nl hun eigen schilderijen te laten taxeren en/of verkopen.
Voor meer informatie zie onze website; www.galeriedrentscheaa.nl
De Semslanden is een Nederlandse golfclub in Gasselte/Gasselternijveen. De golfclub is opgericht op 26 november 1986. De club beschikt over een 18 holes golfbaan, aangelegd in Kostvlies tussen de dorpen Gasselte en Gasselternijveen.
De Semslanden is een Nederlandse golfclub in Gasselte/Gasselternijveen. De golfclub is opgericht op 26 november 1986. De club beschikt over een 18 holes golfbaan, aangelegd in Kostvlies tussen de dorpen Gasselte en Gasselternijveen.
In het Wilde weg… heeft een jarenlange ervaring in het aanbieden van natuurbelevingstochten met de kano en kajak.
Ontdek en beleef de Wildernis-natuur!
In het Wilde weg… heeft een jarenlange ervaring in het aanbieden van natuurbelevingstochten met de kano en kajak.
Het Hunzedal is ons thuis, en daarnaast mogen wij De Onlanden en het Reitdiepdal ook tot ons werkgebied rekenen!
Wij weten waar de bevers wonen en waar de sporen van de otter te vinden zijn!
Dankzij een unieke mix van kanovaren, bushcraft en wildplukken wordt elke tocht een onvergetelijke natuurbeleving!
In Emmen en inmiddels ver daar buiten is Café Groothuis een begrip. Het Café bestaat al meer dan 100 jaar! Naast een uitgebreide menukaart met heerlijke ambachtelijk bereide gerechten biedt Groothuis nog zoveel meer.
In Emmen en inmiddels ver daar buiten is Café Groothuis een begrip. Het Café bestaat al meer dan 100 jaar!
Naast een uitgebreide menukaart met heerlijke ambachtelijk bereide gerechten biedt Groothuis nog zoveel meer.
Groothuis is bekend om zijn uitgaansavonden met DJ’s en live muziek. Volg ons op facebook en bekijk de agende op deze website voor de komende feesten. Hiernaast is Groothuis gastheer voor Poppodium Apollo.
Groothuis is dé locatie voor uw privé feest, verjaardag, jubileum, bruiloft of receptie. Neem contact op voor een offerte op maat of kom langs voor een persoonlijk gesprek.
Groothuis is voor zakelijke bijeenkomsten zeer geschikt. Naast voldoende parkeergelegenheid (op aanvraag) bieden we audio-visuele hulpmiddelen, internet toegang en diverse vergaderopstellingen. Eventueel in combinatie met lunch en/of diner.
Met twee terassen is er zomers altijd wel een zonnige plaats om heerlijk te borrelen of te dineren.
Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten. Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus […]
Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten.
Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus telen.
Restaurant De Gaffel is gevestigd in een Saksische boerderij die rond 1700 is gebouwd. Het restaurant is prachtig gelegen op de glooiende Drentse Hondsrug aan de rand van het dorp Valthe en ligt ongeveer […]
Restaurant De Gaffel is gevestigd in een Saksische boerderij die rond 1700 is gebouwd. Het restaurant is prachtig gelegen op de glooiende Drentse Hondsrug aan de rand van het dorp Valthe en ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van Emmen.
Het sfeervolle restaurant biedt ruimte en rust aan onze gasten. De grote ronde open haard is het middelpunt van het restaurant. Tevens beschikt het restaurant over een op- en voorkamer die uitermate geschikt zijn voor zowel zakelijke vergaderingen als privé diners.
Op het erfgoed bevind zich een ruime parkeerplaats. En in de omgeving bevinden zich diverse fiets en wandelroutes waar gasten kunnen genieten van rust, natuur en diverse karakteristieke dorpjes.
Bistro LUF is een prachtige bistro gelegen in Gasselte. Bistro LUF biedt een helehoop mogelijkheden voor een leuke, gezellige en vooral lekkere middag/avond. Zo zijn er onder andere High Tea’s Bufetten, Tapas en nog […]
Bistro LUF is een prachtige bistro gelegen in Gasselte. Bistro LUF biedt een helehoop mogelijkheden voor een leuke, gezellige en vooral lekkere middag/avond. Zo zijn er onder andere High Tea’s Bufetten, Tapas en nog veel meer.
De Gasterie eterij & drinkerij
Bistro Tante Sweel is een gezellig, sfeervol restaurant met een leuke gevarieerde kaart met grillspecialiteiten.
Bistro Tante Sweel is een gezellig, sfeervol restaurant met een leuke gevarieerde kaart met grillspecialiteiten.
Bij Brasserie Byzonder is het bewust genieten! Geopend van 10.00 tot 22.00 uur kunt u terecht voor een kop koffie, de lunch, een afzakkertje en/of een byzonder diner. Brasserie Byzonder staat voor: bewust, minder […]
Bij Brasserie Byzonder is het bewust genieten! Geopend van 12.00 tot 22.00 uur kunt u terecht voor een kop koffie, de lunch, een afzakkertje en/of een byzonder diner. Brasserie Byzonder staat voor: bewust, minder suiker, biologisch vlees, vegetarisch en kookt met overheerlijke streekproducten. Kom bij ons tot rust in een gezellige ambiance en geniet.
Brasserie Intermezzo is gevestigd op het Raadhuisplein in Haren. Laat u verrassen door onze heerlijke gerechten van de lunch- en dinerkaart of geniet van een heerlijke kop koffie tijdens een uitgebreide lunch.
Brasserie Intermezzo is gevestigd op het Raadhuisplein in Haren. Laat u verrassen door onze heerlijke gerechten van de lunch- en dinerkaart of geniet van een heerlijke kop koffie tijdens een uitgebreide lunch. Brasserie Intermezzo beschikt over een gezellig, sfeervol en modern interieur en een verzorgde kaart met diverse keuzemogelijkheden.
website: http://www.intermezzoharen.nl/
Wilt u romantisch trouwen, gezellig uit eten, sfeervol borrelen in de avondzon, uitrusten na een boswandeling met een heerlijk kopje koffie? Of bent u op zoek naar een passende locatie voor uw familie- of […]
Wilt u romantisch trouwen, gezellig uit eten, sfeervol borrelen in de avondzon, uitrusten na een boswandeling met een heerlijk kopje koffie? Of bent u op zoek naar een passende locatie voor uw familie- of bruiloftsfeest, reunie, vergadering of bedrijfsuitje?
Ons Restaurant biedt u niet alleen een ruime keuze uit onze menukaart. Uitgebreide buffetten en steengrillen in een Toscaanse ambiance bevelen wij ook van harte bij u aan. Buffetten en keuzemenu’s mag u in overleg met ons samenstellen. Van vis tot vlees én vegetarisch.
Ons café restaurant bedrijf is gelegen aan de brink in Noord-Sleen. Een comfortabel, ruim opgezet etablissement in een prachtige omgeving in de nabijheid van andere pittoreske dorpjes en vele bezienswaardigheden. U kunt genieten van […]
Ons café restaurant bedrijf is gelegen aan de brink in Noord-Sleen. Een comfortabel, ruim opgezet etablissement in een prachtige omgeving in de nabijheid van andere pittoreske dorpjes en vele bezienswaardigheden. U kunt genieten van een prachtig uitzicht op de karakteristieke boerderijen. In het café, of op het terras, kunt u genieten van een lekker drankje en een klein hapje eten van de lunchkaart. Café restaurant zaal Wielens heeft een gezellig restaurant met een hollandse keuken, die garant staat voor een goede smaak. Daarnaast beschikt café restaurant zaal Wielens over meerdere zalen, waar bijvoorbeeld grote en kleine partijen, zoals bruiloften, familiefeestjes, vergaderingen en verschillende soorten buffetten georganiseerd kunnen worden. Het prachtige dorp Noord-Sleen ligt vlak bij de autoweg 381 Emmen-Drachten, zo’n 8 kilometer vanaf Emmen.
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen. Proef de unieke sfeer: Terras met […]
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen.
Proef de unieke sfeer:
– Terras met een mooi uitzicht op Exloo
– Stijlvolle serre
– Grand café met een vleugje stijl en sfeer van toen
– Lounge met heerlijke fauteuils en een stoere bank tot 30 personen
Bent u op zoek naar een hotelovernachting in Drenthe? Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen is ideaal voor een weekendje weg. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten om helemaal tot rust te komen. Luxe hotel met […]
Bent u op zoek naar een hotelovernachting in Drenthe? Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen is ideaal voor een weekendje weg. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten om helemaal tot rust te komen.
Luxe hotel met diverse faciliteiten
Het hotel beschikt over luxe kamers, à la carte restaurant Hunzebergen en een Beauty en Wellness Center, waar u optimaal kunt ontspannen. Uiteraard kunt u in ons hotel in Exloo ook actief zijn, want er zijn vier bowlingbanen, een all-weather tennisbaan en een midgetgolfbaan.
Ontdek de omgeving van Exloo en Emmen
Mocht u nog niet genoeg hebben aan de faciliteiten van het hotel, dan kunt u ook gebruikmaken van de faciliteiten die de omgeving te bieden heeft. De natuur bij het hotel is prachtig om te wandelen en te fietsen. Voor stedelijk vertier kunt u een dagje uitwijken naar Emmen. U kunt ook een bezoekje brengen aan Wildlands Adventure Zoo Emmen. Drenthe heeft u genoeg te bieden!
Heeren van Coevorden
Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.
Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.
Kom genieten van echte Drentse gastvrijheid en gemoedelijkheid!
De kamers van Eeserhof zijn deels gelegen op de begane grond, deels op de eerste verdieping. De kamers op de begane grond hebben een eigen terrasje. De kamers op de eerste verdieping een Frans balkon.
Eeserhof is een rolstoelvriendelijk bedrijf, beschikt over een mindervalidentoilet en heeft een aantal kamers ingericht voor mindervaliden.
Adres: Dorpsstraat 2, 9536 PD Ees
Website: https://www.hotel-eeserhof.nl/
E-mail: info@hotel-eeserhof.nl
Telefoon: +31 (0) 599-238 638
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen Meerzicht, gebouwd in 1932 met schitterend uitzicht over het Zuidlaardermeer.
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen, gebouwd in 1932. Vanaf het royale terras kunt u genieten van het schitterende uitzicht over het Zuidlaardermeer met de mooiste zonsondergang. Ook in het Paviljoen is het goed vertoeven wanneer de houtkachel brandt en u in een van de fauteuils heerlijk kunt genieten van een goeie borrel. Bij ons kunt u terecht voor lekkere verse koffie met verschillende soorten gebak, een gezonde lunch, een gezellige borrel of een fijn diner. De menukaart biedt een uitgebreide keuze van verse gerechten op een eerlijke wijze bereid. Een gerecht met een goed verhaal smaakt beter. Niet alleen omdat het beter voelt maar ook omdat de herkomst van ingredienten bepalend is voor de kwaliteit. We maken daarom zoveel mogelijk gebruik van regionale, duurzame, biologische en fair trade producten die beter zijn voor mens, dier en milieu.
Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!
Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, […]
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, na een vermoeiend fietstochtje genieten van een overheerlijk diner, een compleet verzorgde familiedag, een zakenlunch of een bruiloft. Het is allemaal mogelijk bij Terras Restaurant Poolshoogte, een unieke locatie in de boswachterij van Odoorn.
Begin 2009 werd de grond uitgegraven voor de bouw van het nieuwe Terras Restaurant. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en staat er een modern gebouw met een knipoog naar het verleden.
In de na-zomer van 2009 heeft het geheel vernieuwde Terras Restaurant haar deuren geopend.
In Emmen en inmiddels ver daar buiten is Café Groothuis een begrip. Het Café bestaat al meer dan 100 jaar!
Naast een uitgebreide menukaart met heerlijke ambachtelijk bereide gerechten biedt Groothuis nog zoveel meer.
Groothuis is bekend om zijn uitgaansavonden met DJ’s en live muziek. Volg ons op facebook en bekijk de agende op deze website voor de komende feesten. Hiernaast is Groothuis gastheer voor Poppodium Apollo.
Groothuis is dé locatie voor uw privé feest, verjaardag, jubileum, bruiloft of receptie. Neem contact op voor een offerte op maat of kom langs voor een persoonlijk gesprek.
Groothuis is voor zakelijke bijeenkomsten zeer geschikt. Naast voldoende parkeergelegenheid (op aanvraag) bieden we audio-visuele hulpmiddelen, internet toegang en diverse vergaderopstellingen. Eventueel in combinatie met lunch en/of diner.
Met twee terassen is er zomers altijd wel een zonnige plaats om heerlijk te borrelen of te dineren.
Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten.
Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus telen.
Restaurant De Gaffel is gevestigd in een Saksische boerderij die rond 1700 is gebouwd. Het restaurant is prachtig gelegen op de glooiende Drentse Hondsrug aan de rand van het dorp Valthe en ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van Emmen.
Het sfeervolle restaurant biedt ruimte en rust aan onze gasten. De grote ronde open haard is het middelpunt van het restaurant. Tevens beschikt het restaurant over een op- en voorkamer die uitermate geschikt zijn voor zowel zakelijke vergaderingen als privé diners.
Op het erfgoed bevind zich een ruime parkeerplaats. En in de omgeving bevinden zich diverse fiets en wandelroutes waar gasten kunnen genieten van rust, natuur en diverse karakteristieke dorpjes.
Bistro LUF is een prachtige bistro gelegen in Gasselte. Bistro LUF biedt een helehoop mogelijkheden voor een leuke, gezellige en vooral lekkere middag/avond. Zo zijn er onder andere High Tea’s Bufetten, Tapas en nog veel meer.
De Gasterie eterij & drinkerij
Bistro Tante Sweel is een gezellig, sfeervol restaurant met een leuke gevarieerde kaart met grillspecialiteiten.
Bij Brasserie Byzonder is het bewust genieten! Geopend van 12.00 tot 22.00 uur kunt u terecht voor een kop koffie, de lunch, een afzakkertje en/of een byzonder diner. Brasserie Byzonder staat voor: bewust, minder suiker, biologisch vlees, vegetarisch en kookt met overheerlijke streekproducten. Kom bij ons tot rust in een gezellige ambiance en geniet.
Brasserie Intermezzo is gevestigd op het Raadhuisplein in Haren. Laat u verrassen door onze heerlijke gerechten van de lunch- en dinerkaart of geniet van een heerlijke kop koffie tijdens een uitgebreide lunch. Brasserie Intermezzo beschikt over een gezellig, sfeervol en modern interieur en een verzorgde kaart met diverse keuzemogelijkheden.
website: http://www.intermezzoharen.nl/
Wilt u romantisch trouwen, gezellig uit eten, sfeervol borrelen in de avondzon, uitrusten na een boswandeling met een heerlijk kopje koffie? Of bent u op zoek naar een passende locatie voor uw familie- of bruiloftsfeest, reunie, vergadering of bedrijfsuitje?
Ons Restaurant biedt u niet alleen een ruime keuze uit onze menukaart. Uitgebreide buffetten en steengrillen in een Toscaanse ambiance bevelen wij ook van harte bij u aan. Buffetten en keuzemenu’s mag u in overleg met ons samenstellen. Van vis tot vlees én vegetarisch.
Ons café restaurant bedrijf is gelegen aan de brink in Noord-Sleen. Een comfortabel, ruim opgezet etablissement in een prachtige omgeving in de nabijheid van andere pittoreske dorpjes en vele bezienswaardigheden. U kunt genieten van een prachtig uitzicht op de karakteristieke boerderijen. In het café, of op het terras, kunt u genieten van een lekker drankje en een klein hapje eten van de lunchkaart. Café restaurant zaal Wielens heeft een gezellig restaurant met een hollandse keuken, die garant staat voor een goede smaak. Daarnaast beschikt café restaurant zaal Wielens over meerdere zalen, waar bijvoorbeeld grote en kleine partijen, zoals bruiloften, familiefeestjes, vergaderingen en verschillende soorten buffetten georganiseerd kunnen worden. Het prachtige dorp Noord-Sleen ligt vlak bij de autoweg 381 Emmen-Drachten, zo’n 8 kilometer vanaf Emmen.
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen.
Proef de unieke sfeer:
– Terras met een mooi uitzicht op Exloo
– Stijlvolle serre
– Grand café met een vleugje stijl en sfeer van toen
– Lounge met heerlijke fauteuils en een stoere bank tot 30 personen
Bent u op zoek naar een hotelovernachting in Drenthe? Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen is ideaal voor een weekendje weg. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten om helemaal tot rust te komen.
Luxe hotel met diverse faciliteiten
Het hotel beschikt over luxe kamers, à la carte restaurant Hunzebergen en een Beauty en Wellness Center, waar u optimaal kunt ontspannen. Uiteraard kunt u in ons hotel in Exloo ook actief zijn, want er zijn vier bowlingbanen, een all-weather tennisbaan en een midgetgolfbaan.
Ontdek de omgeving van Exloo en Emmen
Mocht u nog niet genoeg hebben aan de faciliteiten van het hotel, dan kunt u ook gebruikmaken van de faciliteiten die de omgeving te bieden heeft. De natuur bij het hotel is prachtig om te wandelen en te fietsen. Voor stedelijk vertier kunt u een dagje uitwijken naar Emmen. U kunt ook een bezoekje brengen aan Wildlands Adventure Zoo Emmen. Drenthe heeft u genoeg te bieden!
Heeren van Coevorden
Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.
Kom genieten van echte Drentse gastvrijheid en gemoedelijkheid!
De kamers van Eeserhof zijn deels gelegen op de begane grond, deels op de eerste verdieping. De kamers op de begane grond hebben een eigen terrasje. De kamers op de eerste verdieping een Frans balkon.
Eeserhof is een rolstoelvriendelijk bedrijf, beschikt over een mindervalidentoilet en heeft een aantal kamers ingericht voor mindervaliden.
Adres: Dorpsstraat 2, 9536 PD Ees
Website: https://www.hotel-eeserhof.nl/
E-mail: info@hotel-eeserhof.nl
Telefoon: +31 (0) 599-238 638
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen, gebouwd in 1932. Vanaf het royale terras kunt u genieten van het schitterende uitzicht over het Zuidlaardermeer met de mooiste zonsondergang. Ook in het Paviljoen is het goed vertoeven wanneer de houtkachel brandt en u in een van de fauteuils heerlijk kunt genieten van een goeie borrel. Bij ons kunt u terecht voor lekkere verse koffie met verschillende soorten gebak, een gezonde lunch, een gezellige borrel of een fijn diner. De menukaart biedt een uitgebreide keuze van verse gerechten op een eerlijke wijze bereid. Een gerecht met een goed verhaal smaakt beter. Niet alleen omdat het beter voelt maar ook omdat de herkomst van ingredienten bepalend is voor de kwaliteit. We maken daarom zoveel mogelijk gebruik van regionale, duurzame, biologische en fair trade producten die beter zijn voor mens, dier en milieu.
Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, na een vermoeiend fietstochtje genieten van een overheerlijk diner, een compleet verzorgde familiedag, een zakenlunch of een bruiloft. Het is allemaal mogelijk bij Terras Restaurant Poolshoogte, een unieke locatie in de boswachterij van Odoorn.
Begin 2009 werd de grond uitgegraven voor de bouw van het nieuwe Terras Restaurant. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en staat er een modern gebouw met een knipoog naar het verleden.
In de na-zomer van 2009 heeft het geheel vernieuwde Terras Restaurant haar deuren geopend.
De Balloohoeve, een veelzijdig bedrijf! Naast de camping hebben we vleesvee, een zorgboerderij, ijsmakerij, boerderijwinkel met zuivel en kaas uit de regio en biologische producten. Ook verkopen we onze eigen vlees en groenten.
De Balloohoeve, een veelzijdig bedrijf! Naast de camping hebben we vleesvee, een zorgboerderij, ijsmakerij, boerderijwinkel met zuivel en kaas uit de regio en biologische producten. Ook verkopen we onze eigen vlees en groenten.
De prachtige Drentse omgeving is het stijlvolle decor van dit unieke vakantieresort. Fraaie boerderijen bieden hier een bijzonder onderkomen. Op Hof van Saksen ontbreekt het u aan niets. Alles is er binnen handbereik om […]
De prachtige Drentse omgeving is het stijlvolle decor van dit unieke vakantieresort. Fraaie boerderijen bieden hier een bijzonder onderkomen. Op Hof van Saksen ontbreekt het u aan niets. Alles is er binnen handbereik om in alle rust van een exclusieve vakantie te genieten. Niet zomaar even eropuit, maar een buitengewone vakantiebeleving op het hoogste niveau.
Hof van Saksen
Adres: Borgerderstraat 12, 9449 PA Nooitgedacht
E-Mail: receptie@hofvansaksen.nl
Tel.: 0900 1971
Website: https://www.hofvansaksen.nl/resort
Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.
Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.
De boerderij herbergt 3 gastenkamers die ook gezamenlijk gehuurd kunnen worden. De kamers zijn ruim en hebben allen eigen sanitaire voorzieningen. Bovendien is er beschikking over een privé sauna. In de authentiek ingerichte woonkeuken waant u zich terug in de tijd. U kunt in deze ruimte heerlijk ontspannen de dag beginnen met een zorgvuldig samengesteld ontbijt. Of in de avond met een goed glas wijn uzelf verliezen in een boek. Daarnaast zijn er twee kleine aparte appartementjes aan de achterzijde van de boerderij. Deze worden zonder ontbijt verhuurd. Uiteraard heeft u hier de beschikking over een eigen keuken. Kijk op de website: www.bedandbreakfastannen.nl voor meer informatie.
Wat dacht u van een zwerftocht langs de eeuwenoude oevers van de Drentse Aa? Of een tocht door het natuurgebied van de Hunze? Ontdek te voet of per fiets de variatie in het Drentse landschap, waarbij ieder seizoen zijn eigen charme, geur en kleur heeft.
En wilt u iets meer stadscultuur? Ook dat kan! Met aandacht maken wij u wegwijs in de vele bezienswaardigheden in de omstreken.
Bijzonderheden:
• Sauna aanwezig
• Beschikking over een eigen keuken
• Hond of paard welkom.
• Kindvriendelijk
• Boerderijdieren aanwezig
• Draadloos internet
• Mogelijkheden tot fietshuur
• Wandel- en fietsroutes aanwezig
• Afstand Groningen: 25 kilometer
• Afstand Emmen: 25 kilometer
• Afstand Assen: 12 kilometer
• Rolstoelvriendelijk
• Mogelijkheid voor een zwerftocht met gids
• Familiekamer (4 personen) aanwezig
Hotel Talens in de mooie vestingstad Coevorden, is een gezellig drie sterren hotel, gekenmerkt door gastvrijheid, persoonlijke aandacht en een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Een thuiskomen voor zowel de zakelijke als de toeristische gast.
Hotel Talens in de mooie vestingstad Coevorden, is een gezellig drie sterren hotel, gekenmerkt door gastvrijheid, persoonlijke aandacht en een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Een thuiskomen voor zowel de zakelijke als de toeristische gast.
Gelegen op loopafstand van het station, is dit een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen op het beroemde Pieterpad of uitjes naar Plopsaland of Slagharen.
Bent u op zoek naar een hotelovernachting in Drenthe? Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen is ideaal voor een weekendje weg. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten om helemaal tot rust te komen. Luxe hotel met […]
Bent u op zoek naar een hotelovernachting in Drenthe? Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen is ideaal voor een weekendje weg. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten om helemaal tot rust te komen.
Luxe hotel met diverse faciliteiten
Het hotel beschikt over luxe kamers, à la carte restaurant Hunzebergen en een Beauty en Wellness Center, waar u optimaal kunt ontspannen. Uiteraard kunt u in ons hotel in Exloo ook actief zijn, want er zijn vier bowlingbanen, een all-weather tennisbaan en een midgetgolfbaan.
Ontdek de omgeving van Exloo en Emmen
Mocht u nog niet genoeg hebben aan de faciliteiten van het hotel, dan kunt u ook gebruikmaken van de faciliteiten die de omgeving te bieden heeft. De natuur bij het hotel is prachtig om te wandelen en te fietsen. Voor stedelijk vertier kunt u een dagje uitwijken naar Emmen. U kunt ook een bezoekje brengen aan Wildlands Adventure Zoo Emmen. Drenthe heeft u genoeg te bieden!
Wat wij u bieden is een sfeervol en comfortabel appartement, volop privacy, een ontbijt met eigengemaakte producten, afgestemd op uw wensen. Huisdieren zijn van harte welkom.
Wat wij u bieden is een sfeervol en comfortabel appartement, volop privacy, een ontbijt met eigengemaakte producten, afgestemd op uw wensen. Huisdieren zijn van harte welkom.
Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de […]
Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de tuin. Er is gratis privéparkeergelegenheid.
Het Gastenhuis beschikt over een zithoek en een kitchenette met een oven en een koelkast. U vindt er ook een flatscreen-tv. Gastenhuis de Veenstraal biedt gratis WiFi in alle ruimtes.
De Veenstraal: Streek 4, 9511 PJ Gieterveen
Even buiten dit dorp voorbij het hunebed, naast het Pieterpad en fietsknooppunt, midden in de natuur ligt ons in 2005 nieuw gebouwde huis. Hier bent u van harte welkom voor een heerlijk bed en […]
Even buiten dit dorp voorbij het hunebed, naast het Pieterpad en fietsknooppunt, midden in de natuur ligt ons in 2005 nieuw gebouwde huis. Hier bent u van harte welkom voor een heerlijk bed en een gezond ontbijt.
Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer.
Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer. Onze B&B/Hotel is ook geschikt voor een langere vakantie en voor vrienden- of familiedagen.
Onze Bed en Breakfast/Hotel is gelegen in Drenthe, direct aan het Pieterpad, midden in het centrum van het gezellige dorp Zuidlaren. De bijzonder mooie omgeving is bij uitstek geschikt voor wandelaars en fietsers. Daarom bieden wij ook geheel verzorgde wandel- en fietsvakanties aan.
Ook voor een zakelijk verblijf bent u bij ons op het juiste adres. Internet (Wifi) bieden wij gratis tot uw beschikking.
Er is ruime parkeermogelijkheid achter de B&B. Uw fiets of motor kunt u (gratis) binnen stallen.
Het ontbijt is zoals u het graag hebben wilt. Elke morgen serveren wij ons eigen vers gebakken brood, verse jus d’orange en zorgen onze kippen voor de kakelverse eitjes.
U kunt gebruik maken van de zittuin met oude fruitbomen en een groot terras.
VEKABO mini-camping De Lindehof te Gees in Drenthe is een rustgevende groene romantische familie camping gelegen aan de rand van het rustieke dorp Gees, een eeuwenoud karakteristiek esdorp gelegen op de hogere zandgronden van […]
VEKABO mini-camping De Lindehof te Gees in Drenthe is een rustgevende groene romantische familie camping gelegen aan de rand van het rustieke dorp Gees, een eeuwenoud karakteristiek esdorp gelegen op de hogere zandgronden van Zuidoost Drenthe. Hier zijn de oude boerderijen van het “hallehuis” type met hun hoge rieten daken nog in hun oorspronkelijke staat gebleven. Historische monumenten die zich verenigd weten in de status van “beschermd dorpsgezicht”. Hier heerst een ogenschijnlijke rust, maar vergist u zich niet: het gastvrije Gees biedt volop vertier aan liefhebbers van een landelijke vakantie: oftewel dat is kamperen in Drenthe.
Romantisch en rustig kamperen in een boomgaard te Gees: De ruime mini-camping De Lindehof past in dit landschap: een kleine beschutte boomgaard van 0,7 ha. en omzoomd door struiken en bomen. Wel weer zo dat er mooie uitzichten zijn naar de zonsondergang en zonsopkomst. De Lindehof telt 18 plaatsen. De plaatsen zijn niet als zogenoemde “vakjes” ingericht. Wel is elke plaats 12 meter lang en 10 meter breed. U bent dus verzekerd van heel erg ruime plekken. Prominent in de Lindehof staat een grote en brede schaduwlinde. Een boom van een boom waaraan de Lindehof haar naam ontleent. In vroeger tijden bood de linde schaduw voor het vee. Het is goed toeven op de zitbanken onder deze boom. Nu geeft de linde schaduw voor de gasten. ’s Morgens maken de vogels u wakker met een concert.
Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en uitstekende voorzieningen.
Breeland Groepsaccommodatie
Groepsaccommodatie in Drenthe
Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en kwalitatief uitstekende voorzieningen. Wat wilt u nog meer tijdens uw familieweekend, vriendenweekend of schoolkamp?
Een uitgebreid outdoor activiteiten aanbod
Breeland Recreatie in Annen is specialist in groepsuitjes, familiedagen, teambuilding en actieve natuur beleving. Wij bieden een breed aanbod aan outdoor activiteiten voor jong en oud op eigen terrein en in de naaste omgeving. Iedereen kan hier aan meedoen en het voegt variatie, plezier en sportiviteit toe aan uw verblijf in Drenthe.
Volop mogelijkheden voor catering in de groepsaccommodatie
Op steenworp afstand van de accommodatie staat Paviljoen Breeland: een uniek en sfeervol ingericht groepsrestaurant. Met een uitstekende keuken en eerlijke streekproducten. Henk Philips is onze Chef-kok en hij heeft inmiddels al zoveel lekkers op tafel gezet en ons verrast met heerlijke smaakcombinaties dat wij de catering vanuit onze keuken u van harte aan kunnen bevelen.
Omgeven door prachtige natuurgebieden
De groepsaccommodatie van Breeland zijn omgeven door prachtige natuurgebieden de Hunzevallei, Unesco Global Geopark de Hondsrug en Drentsche Aa Nationaal Park en Landschap.
Faciliteiten bij elke groepsaccommodatie
• WiFi (draadloos internet op het hele terrein)
• een volledig ingerichte keuken met professionele keukenapparatuur voor zelfverzorging (inclusief vaatwasser)
• een sfeervolle living met meerdere zithoeken en veel spelmateriaal
• een eigen terras met overdekte barbecueplaats, speeltuintje en een eigen sportveld
• op aanvraag een campingbedje, kinderstoel, box en een badje met aankleedkussen
• maximale privacy rondom de groepsaccommodatie
Midden op de Drentse Hondsrug, aan de rand van het prachtige natuurgebied “het Drouwenerzand”, met bos, heide en zandverstuiving, vindt u onze gemoedelijke familiecamping. Vanaf de camping zijn er talloze mogelijkheden om te wandelen […]
Midden op de Drentse Hondsrug, aan de rand van het prachtige natuurgebied “het Drouwenerzand”, met bos, heide en zandverstuiving, vindt u onze gemoedelijke familiecamping. Vanaf de camping zijn er talloze mogelijkheden om te wandelen en fietsen.
De camping heeft uitstekende voorzieningen. Vrijwel alle plaatsen hebben 16 A elektra, watertappunt, vuilwaterafvoer en tv-aansluiting; Een aantal plaatsen heeft tevens privé-sanitair en kunstgras ter plaatse van de voortent. Op het autovrije tentenveld heeft iedere plaats een eigen picknicktafel. Ook voor het huren van een trekkershut of stacaravan kunt u bij ons terecht. Vanaf elke plaats is draadloos internetten mogelijk; in voor- en naseizoen is dit zelfs gratis. Warme broodjes, kranten, ijs, gas en vergeten boodschappen zijn te koop in ons winkeltje. Voor een hapje of een drankje is het heerlijk vertoeven bij de naastgelegen Brasserie. Daar is ook een zonnig terras met prachtig uitzicht. Voor kinderen tot ca. 10 jaar zijn er diverse speeltuintjes, een binnenspeelplaats en knutsel- en peuterruimte.
In het voor- en naseizoen bieden wij u een gereduceerd tarief en aantrekkelijke arrangementen.
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier. […]
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier.
Bij ons kunt u niet alleen heerlijk kamperen. Bij ons huurt u ook een stacaravan, chalet of bungalowtent. Vooral is de Hondsrug een gezellige camping waar het hele gezin heel veel plezier beleeft.
Kamperen op boscamping het Horstmannsbos in Drenthe is vooral genieten van natuurgebied het Drouwenerzand op loopafstand, met de natuurlijke zandverstuivingen als echte blikvangers.
Kamperen op boscamping het Horstmannsbos in Drenthe is vooral genieten van natuurgebied het Drouwenerzand op loopafstand, met de natuurlijke zandverstuivingen als echte blikvangers. Voor de kinderen is speelplezier op boscamping het Horstmannsbos gegarandeerd met het kniediepe zwembad en de zeer populaire zandverstuivingen. Of je nu geconfronteerd wordt met de voor Drenthe typische eeuwenoude hunebedden, met de hele familie door de toppen van de bomen klautert, of toch vooral geniet van de vele culturele mogelijkheden die Drenthe biedt, voor iedereen is wel een attractie te vinden en vanaf boscamping het Horstmannsbos in Drenthe ben je er zo!
Contactinformatie
Adres: Hoogte der Heide 8, 9462 TT Gasselte
Website: http://www.horstmannsbos.nl/
E-mail: info@horstmannsbos.nl
Telefoon: 0599 – 564 270
Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met […]
Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met de Berenburcht, piratenboot, glijbanen, klimnetten, pontje en kabelbaan, valt er van alles te ontdekken. Bv. in het Berenbos vol stuinnatuur of via het Natuurontdekkingspad. Sportief plezier zijn er op de twee voetbalvelden (gras en kunststof), het basketbalveld, bij de tafeltennistafels en in het zwembad. Speelpret bij de 23 speelplekjes op de veldjes of in de grote – deels overdekte – speeltuin. Het prettig gestoord recreatieteam sluit elke dag af met Berenpret in het openluchttheater. In het Berenvel dat wekelijks uitkomt valt te lezen welk activiteiten er verder zeven dagen per week zijn Elke week heeft zijn eigen thema, zoals Boven en Onderwater, Griezel, Middeleeuwen, Wildwest, Raar is Leuk, Beestenboel en Oosters. Wij hebben een Bommehoes met een groot terras om te lezen, je mail te checken (gratis wifi) te eten en te drinken(geen verplichte comsumptie). Super de Beer is onze ruim gesorteerde kampwinkel en het Berenhol is de ruimte waar o.a. de knutselactiviteiten plaatsvinden. De vier toiletgebouwen hebben vloerverwarming en de kampeerplekken zijn voorzien van 10 ampère stroom, wateraansluting en waterafvoer Door de gevarieerdheid van ons deels heuvelachtige terrein, is zelf langskomen de beste kennismaking met de Berenkuil.
Wij verhuren Berenhutten, Hans- en Grietjehuisjes, trekkershutten, stacaravans en ingerichte tenten.
Welkom op Sparrenhof! Op de flank van de Drentsche Hondsrug, aan de rand van het brinkdorp Gasselte vindt u Landschapscamping Sparrenhof. De groene omgeving staat garant voor rust en ruimte. Aan de oostkant kijkt […]
Welkom op Sparrenhof!
Op de flank van de Drentsche Hondsrug, aan de rand van het brinkdorp Gasselte vindt u Landschapscamping Sparrenhof. De groene omgeving staat garant voor rust en ruimte. Aan de oostkant kijkt u uit op het stroomdal van het meanderende riviertje de Hunze met weidse vergezichten. Aan de westkant nodigen de uitgestrekte bossen en het nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa u uit om kilometerslange fiets- en wandeltochten te maken.
In een parkachtige, altijd groene omgeving, zijn ruime plaatsen gecreëerd die veel privacy en beschutting bieden aan de rustzoekende vakantieganger. Ieder plekje heeft zijn eigen met sparren omzoomd plekje. Voor uw comfort is elke plaats voorzien van rioolafvoer, een drinkwatertappunt en 10 ampère. Uw kampeermiddel staat op een tapijt van kunstgras.
Het terrein is voorzien van nachtverlichting.
Via schelpenpaden zijn de vijver met fraaie bloemenborders en pluktuin met oude fruitrassen toegankelijk voor de gasten.
Een authentiek schuurtje is verbouwd tot ‘ huiskamer’ met zitgelegenheid, barretje, TV, boeken en folders.
Uw huisdier is ook welkom.
Op de camping is WIFI beschikbaar.
Het sanitair is modern en voorzien van vloerverwarming. Voor extra luxe huurt u een ruime privé badkamer met eigen douche, toilet en wastafel.
Er is een compleet ingerichte sauna en fitnessruimte.
2 pers-vakantieappartement aan de rand van Borger. Nostalgisch ingericht en slapen in een bedstee. Eigen terras met uitzicht op een mooie grote gastentuin. Mooie camperplaatsen met uitzicht over de landerijen en gastentuin. De appartementen […]
2 pers-vakantieappartement aan de rand van Borger. Nostalgisch ingericht en slapen in een bedstee. Eigen terras met uitzicht op een mooie grote gastentuin.
Mooie camperplaatsen met uitzicht over de landerijen en gastentuin. De appartementen hebben uitzicht over de mooie grote gastentuin.
De camperplaatsen zijn half verhard en half gras en bieden uitzicht over de landerijen en de gastentuin.
Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.
Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.
Kom genieten van echte Drentse gastvrijheid en gemoedelijkheid!
De kamers van Eeserhof zijn deels gelegen op de begane grond, deels op de eerste verdieping. De kamers op de begane grond hebben een eigen terrasje. De kamers op de eerste verdieping een Frans balkon.
Eeserhof is een rolstoelvriendelijk bedrijf, beschikt over een mindervalidentoilet en heeft een aantal kamers ingericht voor mindervaliden.
Adres: Dorpsstraat 2, 9536 PD Ees
Website: https://www.hotel-eeserhof.nl/
E-mail: info@hotel-eeserhof.nl
Telefoon: +31 (0) 599-238 638
Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?
Wil je de huidige selectie van je OerToer wijzigen dan zijn dit aanbevolen suggesties voor: